időjárás 3°C Artúr, Vince 2022. January 22.
logo

Előválasztás: Gyurcsány semmit sem bíz a véletlenre

Forrás: Facebook / Deák Dániel
2021.10.02. 09:35 2021.10.02. 14:49
Előválasztás: Gyurcsány semmit sem bíz a véletlenre

Nincsen tétje a baloldali előválasztás második fordulójának: Gyurcsánynak lesz a legnagyobb baloldali parlamenti frakciója, a legerősebb frakcióvezetőként úgyis ő dönt majd mindenről. Gyurcsány semmit sem bíz a véletlenre: Márki-Zay visszalép, csak a legfőbb szövetségesei maradnak talpon – közölte Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője hivatalos közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

„Még meg sem száradt a tinta a szavazólapokon, Márki-Zay Péter máris bejelentette: visszalépnek egymás javára Karácsony Gergellyel. Pontosabban úgyis Márki-Zay lép majd vissza, hiszen 

Gyurcsány Ferenc nem bízza a véletlenre a dolgot: kizárólag az ő szoros szövetségesei maradhatnak bent a második fordulóban”

– kezdi elemzését a XXI. Század Intézet vezető elemzője. 

Az elemző szerint 

„teljesen mindegy tehát, hogy Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely nyer, a győztes úgyis Gyurcsány Ferenc. 

A felesége esetében ez egyértelmű, a főpolgármesterrel pedig már 2004 óta valamilyen formában együttműködik (aki egyébként több tízmilliót is kapott ezért) a DK vezetője, Karácsony még a 2006-os rendőrterror idején is mentegette Gyurcsányt. Budapesten is van egy jól kialakított modell köztük, könnyen tudja irányítani Karácsonyt is.

Gyurcsány Ferenc pártja állítja a legtöbb jelöltet, összesen 33 egyéni körzetben”– jegyzi meg Deák Dániel. „Emellett a listán is a DK kapja majd a legtöbb helyet, hiszen 

Gyurcsány a legerősebb pártvezető, miután Jakab Péter és Fekete-Győr András csúfos kudarcot szenvedett.

 Így a DK-nak lesz a legnagyobb parlamenti frakciója 2022-től a baloldalon belül.

Gyurcsány Ferenc múlt héten a SpiritFM-ben elárulta, hogy frakcióvezető szeretne lenni a következő parlamenti ciklusban – idézi fel a vezető elemző. Ő lesz tehát a legerősebb baloldali frakcióvezető, neki lesz a legtöbb képviselője. Ez azért fontos, mert hiába nem lesz hivatalosan kormányzati szerepe, a legerősebb frakcióvezetőként úgyis ő dönt majd mindenről.

Az elkövetkezendő napokban tovább folytatják majd a színjátékot, úgy tesznek, mintha valódi tétje lenne az előválasztás második fordulójának. A játék ugyanakkor már lefutott: 

Karácsony Gergelyt akarják közös miniszterelnök-jelöltnek, hiszen mögötte nincsen erős párt, könnyen lehet majd irányítani. 

Ha pedig végül a főpolgármester kampánya teljesen összeomlana, B-tervnek még mindig ott van Dobrev Klára, aki ugyancsak Gyurcsány szövetségese”  – értékelt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán