időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Hazánk Bukaresttel tárgyal a román fertőzöttek magyarországi kezeléséről

Magyar Nemzet
Forrás: Maszol.ro
2021.10.07. 11:33 2021.10.07. 14:19
Hazánk Bukaresttel tárgyal a román fertőzöttek magyarországi kezeléséről

Egyre nehezebben birkózik meg a koronavírus-járvány terjedése miatt megnövekedett betegek számával a román egészségügy, ezért Bukarest tárgyalásokba kezdett hazánkkal annak érdekében, hogy kezelésre szoruló, súlyos állapotban lévő betegeket fogadjanak be – közölték hivatalos források az Europa FM-mel.

A Maszol.ro arról számolt be, hogy a híradások szerint 

egyelőre Magyarország az egyetlen állam, amellyel ilyen irányú tárgyalásokba fogott Románia,

miután két héttel ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter és külügyminiszter felajánlotta Magyarország segítségét. Az Aradi Megyei Sürgősségi Kórház orvosai éppen szerdán kérték a szomszédos ország segítségét ezen a téren.

Az eddigi tárgyalásokon arra jutottak, hogy csakis mentőautóval lehetne szállítani a betegeket keleti szomszédunknál, a repülővel történő szállítás ugyanis nem megoldható, mivel a számukra létfontosságú oxigénpalackok veszélyesek lehetnek a magasban. A tervek szerint a hazai kórházakba – kapacitásuk alapján – főként a határmenti megyékből szállítanának át betegeket. Az erdélyi portál hozzátette: 

szerdán egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sem volt Romániában Covid-19-betegek kezelésére, 

leszámítva azokat, amelyeket az alapbetegségük mellett koronavírussal is megfertőződött pácienseknek különítettek el a kórházakban.

(A borítóképen egy romániai Covid-osztály. Fotó: Octav Ganea/Reuters)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.