Hétfőtől a szociális intézmények vezetői döntenek az elhagyási és látogatási tilalomról

A tilalom nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra.

Magyar Nemzet
Forrás: NNK2021. 10. 30. 13:07
null
Budapest, 2020. március 10. Látogatási tilalomról szóló tájékoztató Budapesten, az Országos Onkológiai Intézet bejáratán 2020. március 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 1-jétől Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében az intézmény vezetője saját hatáskörben dönt és rendel el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményéből. Mint írják, az intézményvezetők ezt az alábbi szempont szerint teszik: 

ha a gondozotti létszám öt százalékát meghaladja a SARS–CoV–2-fertőzöttek száma az egy épületben lévő gondozottak körében és az izoláció a többi gondozottól és azok látogatóitól nem biztosítható.

A járvány korábbi hullámaitól eltérően, a szociális intézmények is már jóval védettebbek a vírus ellen, az oltási program részeként a szociális gondozottak és dolgozók az elsők között kapták meg az oltást még az év elején, közülük sokan már a harmadik oltást is felvették. A gondozottak oltása igény szerint továbbra is biztosított, a csütörtökön megjelent jogszabály szerint az állami fenntartású szociális intézményekben dolgozóknak már munkafeltétel az oltás felvétele – emlékeztet az NNK. 

Abban az esetben, ha az intézményvezető látogatási és intézmény elhagyási tilalmat rendel el, az nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra. 

Az oltottság tényét minden esetben igazolni kell. Felmentés adható továbbá abban az esetben, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. 

Az intézmény a látogatási és intézményelhagyási tilalom idején is köteles a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

A közleményből kiderül: intézményelhagyási tilalom esetén csak indokolt esetben, például munkavégzés vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatók el.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik – mutat rá a közlemény.

Borítókép: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.