időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo
A kiállítás a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját

Trianon 100 címmel vándorkiállítás indul útjára

Magyar Nemzet
2021.10.01. 11:51 2021.10.01. 12:22
Trianon 100 címmel vándorkiállítás indul útjára

„Magyarország kormánya a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as esztendőt a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, melyhez kapcsolódóan a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány számos programot, eseményt szervezett”

– olvasható a XX. Század Intézet közleményében, hozzátéve: bár a trianoni évfordulóhoz kapcsolódó megemlékezéseket jelentősen korlátozta a világjárvány, a közalapítvány nem mondott le arról, hogy méltóképpen emlékezzen meg közös múltunkról.

Mint írják, a „Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk” címet viselő vándorkiállítást 2020-ban, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján tervezték elindítani, hogy bejárja az országot és a hat esztendőn át tartó első világháborús megemlékezéssorozat legújabb kutatási eredményei alapján mutassa be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, a nemzet túlélési képességét, azt a példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot.

A vándorkiállítás október 5-én, Veszprémben indul első útjára és 2022 szeptemberéig Magyarország 18 megyeszékhelyére és nagyvárosába jut majd el.  

A tematikus egységekre bontott tárlat sok-sok forrás bevonásával, a kort megidéző kulisszákkal mutatja be a trianoni békediktátumhoz vezető utat, annak következményeit és az államiság megőrzése érdekében tett erőfeszítéseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.