időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo
KINCS Smart family fesztivál: a díjazottak olyan okos megoldásokat kínálnak a családoknak, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat

Eredményt hirdettek a magyar családokat támogató startupok versenyén

Magyar Nemzet
Forrás: KINCS
2021.11.25. 14:52 2021.11.25. 16:27
Eredményt hirdettek a magyar családokat támogató startupok versenyén

November 25-én a Millenárison ünnepélyes díjátadóval és fesztivállal lezárult a KINCS Smart family startupverseny: a nyolcvan pályázó közül 44-en jutottak a döntőbe, közülük 17-et jutalmazott a zsűri. A fődíjakban és a különdíjakban részesülő vállalkozások olyan okos megoldásokat kínálnak a családoknak, amelyek megkönnyítik a mindennapjaikat. A fesztiválon valamennyi döntőbe jutott pályázó bemutatkozott, valamint értékes szakmai kerekasztal-beszélgetések zajlottak a családok és az innováció összekapcsolódásáról.

Nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezésként a családok nemzetközi napján, 2021. május 15-én Családügyi Innovációs Központot nyitott a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS). A KINCS Smart Family Centrum gazdasági és társadalmi szervezetekkel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató innovatív, okos megoldás jöjjön létre Magyarországon.  A központ meghirdette a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 pályázatot: olyan startupok jelentkezését várták, amelyek megkönnyítik a családok életét, segítik a jólétüket és jóllétüket.

Az élet szinte minden területén figyelmet kapott már az innováció, ezért a magyar családok életében is alapvető fontosságú, hogy elérhetők és hozzáférhetők legyenek a modern, okos megoldások. A KINCS Smart Family Centrum célja egy olyan platform létrehozása volt, amely támogatja és katalizálja a családok életét kényelmesebbé tevő fejlesztéseket. A magyar startupvállalkozások okos megoldásainak támogatásával a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 startupverseny hozzájárult ahhoz, hogy nagyobb teret nyerjen az innováció a családok életében. 

A pályázó startupok hat kategóriában indulhattak: társadalmi és közösségi innovációk a családi kapcsolatokért, e-egészség – új orvosi technológiák a családok egészségének megőrzése érdekében, a jövő oktatása – modern oktatási technológiák a különböző generációk számára, okos családi otthonok, családi kassza – pénzügyi tudatosság a családban, zene és kreatív megoldások a családnak – szórakozási és fejlődési lehetőségek az együtt töltött minőségi időben.

A beérkező pályázatokat neves szakmai zsűri értékelte: Novák Katalin, családokért felelős miniszter; Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár Zrt. innovációs és portfóliómenedzsment igazgatója; Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminal vezetője; Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója; Jörg Bauer, a Tungsram-csoport elnök-vezérigazgatója; Aczél Petra, a Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont senior kutatója, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, Ratatics Péter, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke.

A KINCS Smart Family díjazottjai. Fotó: Kopp Mária Intézet

A pályaművek szakmai és formai áttekintése után az elődöntőbe jutott startupok háromperces magyar nyelvű pitchekkel (prezentációkkal) mutathatták be a fejlesztésüket és vállalkozásukat, majd a zsűri kérdései következtek.

A nyolcvan jelentkező közül – az elődöntőben előadott pitchek alapján – 44 startup jutott tovább a verseny döntőjébe, ahol a zsűri 17 díjat ítélt oda. Emellett a 44 startup elnyerte a Smart Family Package díjat is, amely féléves bemutatkozási és promóciós lehetőségeket biztosít nekik.

A KINCS Smart family fesztiválon Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár azt mondta, hogy a jó gyakorlatok gyűjtése, feldolgozása, bemutatása és népszerűsítése lehetőséget biztosít az üzleti innovációban aktív szerepet játszó vállalkozásoknak, startupoknak, hogy kifejezetten a családokat segítő okos megoldásokat és funkciókat fejlesszenek.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy amikor részt vett a díj szakmai zsűritagjaként a pályázatok elbírálásában, meglepődve tapasztalta, hogy a saját családjában nem használnak számos olyan, egyébként könnyen elérhető eszközt, alkalmazást, terméket, amely megkönnyítené, jobbá és praktikusabbá tenné az életüket. Külön örömnek nevezte, hogy ezt a felismerést egy nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés részeként tehette meg, amely a magyar gazdasági és társadalmi partnerekkel azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató innovatív megoldás jöjjön létre. 

Inspirálónak nevezte, hogy a KINCS kezdeményezése a lehető legszélesebb körben értelmezi az innovációt, és olyan hatékony megoldásokat vonultat fel, amelyek erősítik a családi kapcsolatokat, segítséget nyújtanak a családok egészségének megőrzésében, különböző generációknak nyújtanak modern eszközöket az egész életen át történő tanuláshoz, kényelmesebbé teszik az életet, időt takarítanak meg, erősítik a pénzügyi tudatosságot, szórakozást és fejlődési lehetőséget nyújtanak a családoknak.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy több mint nyolcvan pályázat érkezett a felhívásukra, és a jelentkezőkkel közösen be tudták bizonyítani, hogy a családok mindennapjaiban nagyon is jelen kell, hogy legyenek a tudatos, okos megoldások és az innováció.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a startupok világáról a nemzetközi felmérések azt szokták mondani, hogy harminc százalékuk a lakosságnak dolgozik, a többség az üzleti szférának fejleszt. A díjjal a harmincszázalékos lakossági fejlesztések közül célozták meg azokat, amelyek fókuszba tudják állítani a családokat.

A KINCS-hez csatlakozó partnereknek köszönhetően 17 díjat adhattak át, az Innovációs és Technológiai Minisztériumon kívül több magyar nagyvállalat is csatlakozott a programhoz, a Tungsram, a Mol és a Design Terminal is felajánlott különdíjakat.

A nyertesek és díjaik:

 1. KINCS Smart Family Nagydíj I. helyezett (hárommillió forint): Gyerekkel.com
 2. KINCS Smart Family Nagydíj II. helyezett (kétmillió forint): Fehérvár Hero
 3. KINCS Smart Family Nagydíj III. helyezett (egymillió forint): Money Mate applikáció
 4. KINCS Smart Family Nagydíj – Női startupper különdíj (egymillió forint): Hackenberger Erika – Smartzilla
 5. KINCS Smart Family Nagydíj – Okos fiatalok különdíj (egymillió forint): Curion
 6. KINCS Smart Family Nagydíj – Egészséges családokért különdíj (egymillió forint): Potzak
 7. KINCS Smart Family Nagydíj – Tanuló családokért különdíj (egymillió forint): Praktikid
 8. KINCS Smart Family Nagydíj – Mol különdíj egymillió forint): Aphex Gamez
 9. KINCS Smart Family Nagydíj – Tungsram különdíj (egymillió forint): Green Drops Farm
 10. KINCS Smart Family Nagydíj – Tungsram Ilex innovációs piactéri különdíj (éves tagság 180 ezer forint értékben): Munch
 11. KINCS Smart Family Nagydíj – Tungsram Ilex innovációs piactéri különdíj (éves tagság 180 ezer forint értékben): Darts Matek
 12. KINCS Smart Family Nagydíj – Tungsram Ilex innovációs piactéri különdíj (éves tagság 180 ezer forint értékben): Bookr Kids
 13. KINCS Smart Family Nagydíj – Tungsram Ilex innovációs piactéri különdíj (éves tagság 180 ezer forint értékben): Végtagmentő applikáció
 14. KINCS Smart Family Nagydíj – Tungsram Ilex innovációs piactéri különdíj (éves tagság 180 ezer forint értékben): Compocity
 15. KINCS Smart Family Nagydíj – Design Terminál mentorálási különdíj: Gyógyszerész a háznál – Van időnk önre
 16. Mol ajándék limózás (ötvenezer forint értékben): Legyünk család
 17. Mol ajándék limózás (ötvenezer forint értékben): Mozdulj ki

Az ünnepélyes díjátadó után kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a program. 

A magyarországi startupoknak szóló verseny mellett megrendeztek egy határon túli kísérőrendezvényt, a Székelyföldi Smart Family pitchversenyt is, amelyet Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa, partnerségben a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerrel, a marosvásárhelyi Szent György Menedzserklubbal és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. sepsiszentgyörgyi regionális képviseletével szervezett Hargita, Maros és Kovászna megyei startupok számára. Az online verseny 2021. november 4-én volt, 11 jelentkező részvételével. 

A három nyertes startup a NiNiNaNa, a Selected Bags és a Wieb Toys Srl lettek.

Borítókép: Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője és Fűrész Tünde, a KINCS elnöke (Kép forrása: KINCS)