Két héttel Márki-Zay győzelme előtt még Dobrevet látták befutónak, most ellenzéki előnyt mértek

A Böcskei Balázs vezette IDEA Intézet szerint a teljes népességen belül vezet az ellenzék a Fidesszel szemben. Egy hónapja ugyanezt mondták Dobrev Kláráról Márki-Zay Péterrel szemben – olvasható a Mandiner cikkében.

Forrás: MANDINER2021. 11. 16. 10:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október végén, november elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt: az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll – derült ki az IDEA Intézet friss kutatásából.

Márki-Zayt csak a harmadik helyre mérték

Árnyalja azonban a képet, ha megnézzük, hogyan vélekedett a Böcskei Balázs vezette közvélemény-kutató cég október elején, tíz nappal Márki-Zay Péter előválasztási győzelme előtt – olvasható a Mandiner cikkében.

Egy október 7-én ismertetett felmérésben – amelyet az IDEA a Záveczcel közösen készített, utóbbi szervezte a kutatás lebonyolítását, Böcskeiék az adatok elemzését végezték el – ugyanis azt állapították meg, hogy  az ellenzéki szavazók az összes ellenzéki szavazó, valamint az aktív bizonytalanok és titkolózók közös csoportjának egyharmada szerint Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort. Tőle 7 százalékponttal lemaradva Karácsony Gergely a második, míg Márki-Zay Péterről a vizsgált sokaság 24 százaléka gondolja, hogy le tudná győzni Orbán Viktort – írja az oldal.

 Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka, azaz relatív többsége úgy gondolta – legalábbis a felmérés szerint –, hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni.

Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következett 22 százalékkal. 

Ehhez képest a közelmúlt ismert: az október 10–17. között megrendezett miniszterelnök-jelölti választáson, a második fordulóban, a hódmezővásárhelyi polgármester a nagyvárosok ellenzéki szavazóinak segítségével valósággal kiütötte a DK jelöltjét, 56:44 arányban győzött – következtet cikkében a Mandiner.

 

Tanácsadói szálak

A Dobrev Klárát győztesnek kihozó kutatáshoz ( illetve a DK-s politikust győztesnek beállító elemzéshez, amelyet az IDEA végzett) nem árt tudni azt sem, hogy az intézetet vezető Böcskei fővárosi tanácsadóként formálisan Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus hivatalának dolgozik. 

A Mandiner információi szerint „az elemző társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadóként tevékenykedik, havi 700 000 forintos illetményért a Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájánál (itt dolgozik kulturális tanácsadóként egyébként Kálmán Olga is havi 1 millió forintért)”.

 A Magyar Nemzet korábbi cikkében írt Böcskei Balázsról, aki akkor azzal került be a hírekbe, hogy

azt próbálta megmagyarázni az ATV-ben, hogy a DK nem kampányolt a keleti vakcinák ellen.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az IDEA mostani kutatásában a biztos pártválasztóknál már Fidesz-előnyt mér – írják.

Ezek után mindenki eldöntheti, megbízhatónak tartja-e ezeket a felméréseket. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Böcskei Balázs (Fotó: Youtube.com/ATV Magyarország)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.