időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Már az idén elkezdhetik az 5–11 évesek oltását

Elek Nikoletta
2021.11.11. 05:50 2021.11.12. 18:26
Már az idén elkezdhetik az 5–11 évesek oltását

Bár a járvány negyedik hullámában már a gyermekek sincsenek biztonságban, bizakodásra adhat okot, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akár már az idén jóváhagyhatja az 5–11 éves korosztály beoltását a Pfizer/BioNTech vakcinákkal. Közben egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása, Szlávik János szerint pedig eljött az ideje néhány korlátozó intézkedés bevezetésének.

Jelenleg még a negyedik járványhullám felszálló szakaszában vagyunk, ezért néhány korlátozó intézkedés bevezetése már időszerű lenne – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 hétfő reggeli műsorában, megjegyezve: ezek bevezetését a napi esetszámok alakulása fogja meghatározni. Szlávik János szerint a kormány azonban éppen a korlátozások elkerülése miatt döntött az oltási akcióhét megszervezéséről, ami kiváló lehetőséget kínál azok számára, akik ugyan nem ellenzik a vakcinák felvételét, de eddig nem volt lehetőségük oltakozni, nem akartak regisztrálni, vagy valamilyen egyéb okból halogatták a döntést. A november 22–28. között meghirdetett akcióhét során pedig akár időpontfoglalás nélkül is lehet oltakozni – mutatott rá. Hangsúlyozta, mindenképpen törekedni kell az átoltottság növelésére, mivel a nemzetközi példák is azt mutatják, 

akkor lehet vége a járványnak, ha minél többen védettséget szereznek.

Az átoltottság növelését a napról napra romló járványügyi adatok is indokolttá teszik, hiszen a fertőzöttek, a kórházban lévő betegek, sőt az áldozatok száma is folyamatosan emelkedik. A Koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint szerdára 8434 új fertőzöttet igazoltak, 4830 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, valamint 98 beteg vesztette életét. Bár az áldozatok többsége az idős, krónikus betegek között kerül ki, legutóbb a fertőzés következtében egy egyéves kislány is életét vesztette, aki a tájékoztatás szerint mentális betegségben szenvedett. A szakemberek ennek kapcsán már felhívták a figyelmet, hogy a járvány negyedik hullámában a legkisebbek sincsenek biztonságban, hiszen hétről hétre több gyermek kapja el a fertőzést, akiknél a betegség ezúttal már tünetekkel jelentkezik. A gyerekek oltása kapcsán ugyanakkor mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy 

az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) akár már az idén jóváhagyhatja az 5–11 éves korosztály beoltását a Pfizer/BioNTech vakcinákkal. Galgóczi Ágnes tájékoztatása szerint az oltás elfogadását már kérvényezték, a döntés pedig év végére várható. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor továbbra is a pedagógusok kötelező oltása ellen emel szót. Nagy Erzsébet szerint a tanárok kötelező oltásával az állami oktatás is veszélybe kerül,  ezért azt szeretnék, ha a kormány inkább ösztönözne, és nem kötelezne az oltásra. A PDSZ országos elnökségének tagja azt hangoztatta, hogy nagyon sokan dolgozhatnak megbízásos szerződéssel, ebben az esetben pedig az oltás megtagadása esetén nem értelmezhető sem a fizetés nélküli szabadság, sem a felmentés mint „szankció”. Elmondása szerint az oltatlan munkavállalók ezért inkább elmennek fizetés nélküli szabadságra, vagy átmennek olyan intézményekbe, ahol nem kötelezik számukra az oltakozást. 

A súlyosbodó járványhelyzet következtében az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége is megnövekedett, így a hírek szerint az ágyfelszabadítások miatt egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása. Egy a Népszavában megjelenő cikk szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese egyebek mellett arra kérte a centrumkórházak vezetőit, hogy a műtétre befektetett betegek esetében a beavatkozásokat végezzék el, a be nem fektetett páciensek műtétjét viszont korlátozni kell. Takács Péter ugyanakkor hangsúlyozta: 

a daganatos megbetegedéssel összefüggő és a sürgősségi beavatkozások azonban továbbra is korlátozás nélkül biztosítva lesznek.

Borítókép: A legfiatalabbak vakcinázását a napról napra romló járványügyi adatok is indokolttá teszik. (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.