Elfogták az őrre támadó egykori elítéltet

Kisvárdán egy börtönőrre támadó bűnöző elfogásában működtek közre a Nemzeti Védelmi Szolgálat tagjai. Korábban Komlón kellett megfékezni egy bűnözőt, aki egy börtönőrön akart bosszút állni. Az NVSZ egyik fő feladata az állomány védelme, ha kell, fizikailag is.

2021. 12. 09. 7:38
null
Az ajtó nyitására váró megbilincselt. Szigorúan ellenőrzött levelek, telefonok Fotó: MTI–Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével fogták el a kisvárdai rendőrök azt a ricsei (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) férfit, aki bosszúból egy börtönőrre támadt. Az egyik kisvárdai áruházban december 2-án a férfi hangosan szidalmazni kezdte, majd verekedésre hívta a büntetés-végrehajtási dolgozót. Tettlegességre nem került sor az áruház biztonsági őrének köszönhetően, akinek közbeavatkozására a férfi megbotránkoztató, riadalmat keltő cselekményét abbahagyta. A zaklatót a rendőrök december 4-én az NVSZ közreműködésével a lakásán elfogták, majd előállították az illetékes rendőrkapitányságra. A történet itt még nem ért véget: az előállítás után derült ki, hogy a férfi ellen elfogatóparancs van érvényben, ezért meghallgatása után bűnügyi őrizetbe vették. Lapunk úgy tudja, hogy a többszörösen büntetett előéletű, büntetéséből nemrégiben szabadult bűnözőről van szó.

Idén ez már a második ismertté vált, börtönőr elleni támadás, amelynek elkövetőjét az NVSZ segítségével állították az igazságszolgáltatás elé. Július 21-én egy komlói, szintén büntetett előéletű, 26 éves férfi támadt egy börtönőrre. A rendőrség akkori közleménye szerint a komlói rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a helyi férfit. A gyanú szerint az illető az egyik áruház parkolójában rátámadt, fenyegette, majd többször megütötte a sértettet, aki abban a büntetés-végrehajtási intézetben dolgozik körletfelügyelőként, ahol korábban a férfi a büntetését töltötte. A bántalmazót a rendőrök az NVSZ közreműködésével a lakásán elfogták, majd előállították a rendőrkapitányságra. A gyanúsított ellen hivatalos személy elleni erőszak, valamint könnyű testi sértés miatt nyomoz a Komlói Rendőrkapitányság.

Az NVSZ sok egyéb feladat – bűn-, korrupciómegelőzés, bűnfelderítés, megbízhatósági vizsgálat és kifogástalan életvitel ellenőrzése – mellett védelmet biztosít a meghatározott állomány tagjai számára, amennyiben velük szemben hivatali kötelesség teljesítése miatt vagy azzal összefüggésben bűncselekményt kísérelnek meg vagy követnek el. A védelmi feladat feljogosítja az NVSZ-t arra, hogy a törvény teljes szigorával lépjen fel azon elítélt bűnözők ellen, akik például a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozókon akarják megtorolni szabadulásuk után az igazságszolgáltatás által rájuk kirótt büntetést. Az NVSZ hatáskörébe tartozó védett állomány létszáma megközelítőleg 130 ezer fő.

Borítókép: Aki börtönőrre támad, nagyon gyorsan a börtönben találhatja magát (Fotó/illusztráció: Beliczay László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.