időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Izer Norbert: A sokkal kedvezőbbé váló átalányadó a vállalkozóvá válást is segítheti

Forrás: MTI
2021.12.22. 07:53 2021.12.22. 08:06
Izer Norbert: A sokkal kedvezőbbé váló átalányadó a vállalkozóvá válást is segítheti

A jövőre sokkal kedvezőbbé váló átalányadó a legkisebb vállalkozások mellett sok mellékállásban vállalkozó, de főállásban dolgozónak hozhat könnyebbséget. Segítheti a vállalkozóvá válást is, hiszen ezzel az adóval könnyen, egyszerűen és szinte kockázat nélkül próbálhatja ki magát bárki az üzleti szférában – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Izer Norbert felidézte, hogy az eddiginél többen választhatják az egyéni vállalkozók átalányadózását jövőre, és a feltételei is kedvezőbbé válnak.

Az államtitkár a kedvező változások közül elsőként az adómentes jövedelemhatár nagyságát emelte ki. Ez az éves minimálbér fele, ami 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy kétmillió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük.

A nyolcvanszázalékos költséghányad levonására jogosultak esetében még magasabb összegű bevétel mentes az adó alól, így például az átalányadót választó fényképészeknek, fodrászoknak, taxisoknak vagy telefonszerelőknek hatmillió forint éves bevételig nem kell szja-t fizetniük

tette hozzá.

A legkisebb vállalkozásoknak nyújtott segítség a családok támogatása mellett az adópolitika egyik legfontosabb eleme  húzta alá Izer Norbert.

Ezt igazolja, hogy jelenleg a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) a legnépszerűbb adófajta, több mint 450 ezren adóznak így. Sok kisebb bevételű katásnak érdemes átalányadóra váltani. Azoknak, akiknek az éves jövedelme nem éri el a mentességi határértéket, mindenképp.

jegyezte meg az államtitkár.

A kisadózónak be kell jelentenie az adóhivatalnak, ha úgy dönt, hogy jövőre a katáról áttér az átalányadózásra. Ha a katás december 31-ig bejelenti a változást (a T101E űrlapon), akkor január 1-jétől már alkalmazhatja az átalányadózás szabályait mondta Izer Norbert.

Jelezte: a jövőre hatályba lépő, újfajta átalányadózásnak az is nagy előnye, hogy ezt az adófajtát bárki választhatja, mindegy, milyen tevékenységet végez; csak a bevételi korlátra vonatkozó szabályokat kell betartani: 

Az átalányadót az éves minimálbér tízszereséig lehet választani, ami 24 millió forint. A kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetében a bevételi korlát magasabb, ők akkor is átalányadózhatnak, ha bevételük nem haladja meg az éves minimálbér ötvenszeresét, vagyis 120 millió forintot

részletezte az államtitkár.

Izer Norbert szerint az átalányadó 2022 egyik legnépszerűbb adófajtája lehet: 

Az adómentességi értékhatár bevezetése és a bevételi értékhatárok jelentős emelése mellett a költséghányadok számának csökkentése sokaknak teszi vonzóvá az átalányadózást.

Borítókép: Izer Norbert (Fotó: MTI/Kormány.hu/Botár Gergely)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.