Útnak indulnak az Ökumenikus Segélyszervezet ünnepi adományai

Anyaországi és határon túli területekre is megkezdi a karácsonyi adományok kiszállítását az Ökumenikus Segélyszervezet. A csomagokba főként tartós élelmiszer és higiéniás eszközök kerülnek, amiket nehéz sorsú embereknek és intézményeknek juttatnak el. Az ünnepre való tekintettel, a gyerekekre gondolva karácsonyi finomságokat is tesznek a csomagokba.

2021. 12. 07. 15:54
Összekítették az adományokat Fotó: Fekete Dániel Forrás: MÖS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz doboznyi tízezer forint értékű tartós élelmiszert indít útnak ezekben a napokban az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja – jelentették be kedden sajtótájékoztatón. Az ünnepi adománycsomagok összeállítását és családokhoz való eljuttatását a járványhelyzet miatt idén kisebb szakaszokban valósítják meg. Kiemelték ugyanakkor, hogy a most útnak induló mennyiség az egész esztendőre kiterjedő segítségnyújtásnak csupán töredéke. A mostani élelmiszercsomagok összeállításába kedden bekapcsolódott olimpiai bajnok tornász, olimpiai bajnok birkózó, Szuromi Tímea világ- és Európa-bajnok súlyemelő és Katus Attila sportaerobik-világbajnok is. Az első csomagot egy budapesti családhoz vitték el Gáncs Kristóffal, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatójával. 

 

Több akcióval készül a szervezet 

Az ünnepi adománycsomagok Magyarország több pontjára érkeznek majd meg: többgyermekes családokhoz, gyermekeiket egyedül nevelő szülőkhöz, létminimum alatt élőkhöz, krízishelyzetbe kerültekhez egyaránt. A karácsonyra való tekintettel a csomagokba a tartós élelmiszerek mellett olyan karácsonyi finomságok is kerülnek ilyenkor, amilyeneket a családok nem engedhetnek meg maguknak. 

Gáncs Kristóf a Magyar Nemzetnek elmondta: a szervezet országos segélyközpontjába a járványhelyzet óta évente dupla mennyiségű, csaknem nyolcvanezer kérés érkezik.

– Több tízezer családnak tudunk évente segíteni, ebben az advent kiemelt időszaknak számít. Ilyenkor több kérés fut be, és többeket is támogatunk az ünnepi segélyakciók során, amelyek csak társadalmi összefogással valósulhatnak meg – fogalmazott Gáncs Kristóf. Hozzátette, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetnek nem a segélycsomagok átadása a fő tevékenysége, hiszen ez mindig csak átmeneti segítséget jelent. Szavai szerint az adventi adománygyűjtés éppen ezért főként a hosszú távú programokat támogatja, így év közben gyermekfejlesztésekkel, képzésekkel is próbálnak kitörési pontokat mutatni a szegénységből. A hosszú távú fő célkitűzés az esélyteremtés.  

 

Év végéig folytatódik a gyűjtés 

A mostani segélyakció kapcsolódik az Ökumenikus Segélyszervezet Szeretet.éhség országos adventi pénzadománygyűjtéséhez. A segélyszervezet ünnepi segélyakcióit és egész éves rászorulókért végzett munkáját a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forinttal lehet támogatni. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani, és van bankkártyája, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat online.

Lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is.

A Tesco áruházakban december 24-ig 250 forintos adománykuponokat lehet vásárolni a kasszáknál, illetve online is, a nagyobb postákon pedig kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat vagy csekken lehet adományozni.  

 

Segítség Kárpátaljára és Erdélybe 

Az adventi segélyakciói szervezésénél az Ökumenikus Segélyszervezet a határon túli rászoruló családokra is gondol. Az ünnephez közeledve 581 rászorulónak adnak át élelmiszercsomagot Kárpátalján, közülük ötven olyan családnak is, ahol gyermekek a beregszászi központ foglalkozásait rendszeresen látogatják. A tartalmas élelmiszercsomagokba többek között liszt, étolaj, cukor, rizs, levestészta, borsókonzerv, fűszerpaprika, az ünnepi időszakra gondolva pedig csokoládé, nápolyi, gumicukor és további édesség is került.

A segélyszervezet téli tüzelőanyaggal is támogatja a Beregszászon és környékén élő rászoruló családokat és egyedül élő időseket: összesen 185 háztartásba érkezik a hideg időben különösen fontos segítség.

Erdélyben a Maros megyei Lazarénum Alapítvány intézményei és a látókörükben élő árvákat, időseket, illetve sokgyermekes családokat támogatják élelmiszer- és higiéniás csomagokkal, amelyek összeállításánál szintén gondoltak a gyermekekre is. Az adományokból 170 rászoruló családnak teszik emlékezetessé az adventi készülődés időszakát.

Borítókép: Sok minden helyet kapott a csomagokban (Fotó: Fekete Dániel/MÖS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.