Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Vízkeresztkor kezdődik a Trianon-vetélkedő

Az ElkXrtukat is jegyző Megafilm új produkciója, a versailles-i békeszerződés körülményeit idéző Béke – A nemzetek felett című dokumentumfilm adja az alapját a határon innen és túl folyó, január 7-én kezdődő történelmi versenynek.

Kerékgyártó György
2021. 12. 07. 14:54
Helmeczy Dorottya Forrás: POLYÁK ATTILA - ORIGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges premiert szervez új dokumentumfilmje, a Béke – A nemzetek felett számára a Megafilm: a trianoni döntés körülményeit idéző alkotást január 7-én 18.30-kor tizenkét városban közterületeken, falra vetítve mutatják be. Így bárki láthatja, aki kíváncsi rá, de a legnagyobb érdeklődéssel feltehetőleg azok nézik majd, akik jelentkeztek a január 7–16. között zajló online vetélkedőre. A magyarországi és határon túl élő középiskolásoknak meghirdetett versenyen háromfős csapatok vehetnek részt, amelyek tagjai egy online felületen először elméleti kérdésekre válaszolnak, majd gyakorlati feladatokkal egészítik ki a versengést: saját maguk által gyűjtött dokumentumok digitalizált másolataival járulnak hozzá a Trianont, a tárgyalások és a döntés hátterét idéző gyűjtemény gyarapodásához, és tapasztalataikat egy háromperces videóban is összefoglalják.

A vetélkedő zsűrijét a film producere, Helmeczy Dorottya, a film történész szakértője, Máthé Áron, valamint a filmben szereplő történészek alkotják. Az első tíz helyezett csapat minden tagja értékes nyereményekkel gazdagodik. 

A szervezők szándéka, hogy a megszólított korosztály is alaposabban megismerhesse a 101 évvel ezelőtt történtek hátterét, tragikumát. 

A versenyre január 7-ig még jelentkezhetnek a háromfős csapatok.

Borítókép: Helmeczy Dorottya filmproducer, a verseny egyik zsűritagja (Fotó: Origó/Polyák Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.