Ezekre a kormányzati döntésekre mondott nemet a baloldal

Dömötör Csaba szerint ha a baloldali pártokat egy dekányit is érdekelnék a járvány alatti megélhetési kérdések, akkor ezen döntések közül legalább párat megtámogattak volna.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 01. 13. 10:26
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2021. december 18. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszél a Magyarország 365 fotópályázat elsõ két évének legjobb képeibõl összeállított kiállítás megnyitóján a Duna-korzón, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti szakaszán 2021. december 18-án. A kétszáz felvételt bemutató szabadtéri tárlatot 2022. január 9-ig lehet megtekinteni. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fanyalgó cinizmustól az intézkedéseket keveslő számonkérésekig terjednek a baloldali reakciók azután, hogy a kormányfő árstopot jelentett be pár kiemelt élelmiszer esetében – hívta fel a figyelmet legfrissebb Facebook-bejegyzésében Dömötör Csaba, megjegyezve: 

Ha kicsit is komolyan gondolnák az elmúlt hónapokban előadott dühös tónusú parlamenti felszólalásaikat, akkor ezt a döntést egyenként és csoportosan is támogatniuk kellene. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az élelmiszerárstop mellett felidézte azokat a döntéseket is, amelyek azért születtek, hogy a családok minél kisebb megélhetési viszontagsággal vészeljék át a vírus sokadik hullámainak időszakát. Ezek a kormányzati döntések a következőek voltak: 

  • Hitelmoratórium: ez június 30-ig érvényes egyes társadalmi csoportok számára (pl. gyermeket várók és nevelők, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak).
  • Kamatstop: a jelzáloghitelek kamatai nem lehetnek magasabbak az október végi szintnél (ez átlagosan havi 11 ezer forintos támogatás).
  • Rezsicsökkentés a vállalkozóknak is: a kisvállalkozók is beléphetnek az úgynevezett egyetemes szolgáltatói körbe (ez olyan cégekre vonatkozik, amelyek legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak és bevételük 4 milliárd alatti).
  • A benzinár befagyasztása: ezt a döntést a parlament is megerősítette, három hónapra 480 forint a benzin és a gázolaj árának felső határa.
  • Rugalmasabb szabályok a Szép-kártyák felhasználásánál: május végéig hideg élelmiszert is lehet venni a kártyákkal, ez az alszámlák közötti átjárhatóság miatt gyakorlatilag minden alszámlára vonatkozik.
  • Csökkennek az adók: megszűnik a szakképzési hozzájárulás, 2,5 százalékponttal csökken a szocho mértéke; a munkaadói adók összességében 17-ről 13 százalékra csökkennek, ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű adócsökkentés.
  • A több százezer forintos családi adóvisszatérítés és a 25 év alattiak szja-mentessége.

Dömötör Csaba szerint ha a baloldali pártokat egy dekányit is érdekelnék a járvány alatti megélhetési kérdések, akkor ezen döntések közül legalább párat megtámogattak volna. De mivel nem ezt ették – fűzte hozzá – ezért 

továbbra is csak a szörnyűséges fejezeteit ismerjük a Nagy Baloldali Szívdobbanás Programjának: minimálbér nuku, fizetős egészségügy, megemelt szja-kulcsok és társasági adó, felejtős 13. havi nyugdíj, a családtámogatások leválasztása a munkavégzés követelményétől, és persze a menjél inkább gyalog jótanács 

– rögzítette az államtitkár. 

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.