időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Azok a Gyurcsányék emlegetnek megfigyelést, akik saját politikai céljaikra használták a titkosszolgálatokat

A polgárőrséget is bevonnák a határvédelembe

Fegyveres szervezetre van szükség a migráció ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.21. 20:10 2022.01.21. 20:20
Fegyveres szervezetre van szükség a migráció ellen

– Szükség van a tartós migrációs hullám kezelését folyamatos szolgálattal biztosító fegyveres szervezetre – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken. Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben, 

intézményesített formában tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. 

– Ennek tart az előkészítése – közölte. A Magyar Nemzet korábban már beszámolt azon polgárőrök tevékenységéről, akik jelenleg is részt vesznek a határkerítés védelmében. 

Hangsúlyozta, hogy a jelenleg 

a határon szolgáló rendőri erők a fokozott nyomást nem képesek ellensúlyozni, ezért az ország több pontjáról átvezényléssel küldik a határra a rendőröket. 

– Ez pedig mind a rendőrök családja, mind az ott elvégzendő feladatok szempontjából hátrányos – fűzte hozzá. 

Az illegális határátlépések száma és az embercsempészek ellen indított eljárások száma is több mint egy évvel ezelőtt. 

– Csütörtök estig már több mint 7900 illegális határátlépőt fogtak el, így vélhetően pénteken már a 8 ezret is elérte a számuk. Szintén csütörtök estig 79 büntetőeljárást indítottak embercsempészés miatt a magyar hatóságok – ismertette Bakondi György. 

A főtanácsadó kiemelte: 2015 óta folyamatosan migrációs nyomás alatt van a magyar határ. Sem a nemzetközi elemzők, sem a magyarországi információk alapján készült prognózisok nem jelzik azt, hogy pár hónapon belül véget érne a migrációs nyomás. – Fel kell készülni arra, hogy hosszú időn keresztül kell szolgálni a magyar emberek és Európa biztonságát – fogalmazott Bakondi György, megjegyezve: szeretnék, ha ebben az Európai Unió is partnere lenne Magyarországnak, anyagi és más támogatásban is. 

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában már utalt arra, hogy a növekvő migrációs nyomás miatt több embert kell majd a határra vezényelni, ennek menedzselésére pedig szükség lehet új erők bevonására.