Fekete Péter: A bemutatott kultúrkincseket minden eseményen örömmel várják

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóját választotta a Jobbik képviselője arra, hogy megtámadja Fekete Pétert. A kultúráért felelős államtitkár négy éve mutat be kulturális értékeket hivatalos eseményeken, Brenner Koloman ezt folyamatos lopásnak nevezte, amiért akár jogi felelősségre vonásra is számíthat.

Kerékgyártó György
2022. 01. 23. 18:24
null
Fotó: Csakvari Zsigmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos jogi következményekre számíthat Brenner Koloman, a Jobbik parlamenti képviselje, aki egyben az Országgyűlés alelnöke is azért, mert egy jóindulatú gesztust kiforgatva támadta meg Fekete Pétert, az Emmi kultúráért felelős államtitkárát. 

– Ha ezt komolyan gondolja, akkor ez becsületsértés

 – mondta az érintett a Magyar Nemzetnek. Brenner Koloman ugyanis úgy nyilatkozott, folyamatosan elkövetett lopásért tesz feljelentést az államtitkár ellen. Mindez az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnak a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepélyes megnyitója után történt, ahol a beszédet mondó Fekete Péter úgy fogalmazott: „Tudják, egy kulturális államtitkár zsebe mindig kincsekkel van tele. Megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményről, egy másik polcról leemelek valamit, és elhozom magammal.” Majd bemutatott egy ma már kiállítási tárgynak számító futball-labdát, amellyel valaki korábban a sportágért rajongó Esterházy Péter előtt tisztelgett az író búcsúztatásán. 

– Természetesen szó sincs arról, hogy én bárhonnan bármit önkényesen hoznék el – árulta el lapunknak Fekete Péter. – Minden ilyesmit hivatalos úton kölcsönzünk ki, és az esemény után visszajuttatjuk a kölcsönző intézményhez. Négy évvel ezelőtt kezdtem el az ehhez hasonló hivatalos kulturális eseményekre kultúrkincseket magammal vinni. Szerintem egy kulturális államtitkárnak feladata, hogy felhívja a figyelmet kultúránk legkülönbözőbb értékeire. 

Érdeklődésünkre Fekete Péter elmondta, ezek a kincsek nem feltétlenül múzeumi tárgyak, sőt nem is mindig tárgyak. – Olykor színházi kelléket kérünk kölcsön, de vittem már magammal videofelvételen televíziós műsort, máskor előadóművészeket – mesélte. 

– Az elmúlt négy év alatt több mint háromszáz ilyen bemutatót tartottam, és mára ez kedvelt hagyománnyá vált, az újságírók, a szervezők már előre kérdezik, mi lesz a mai kultúrkincs. 

Csak az elmúlt bő két évet tekintve olyan kincsek kerültek elő az államtitkár bemutatóin, mint az első Nemzeti Színház színpadának egy deszkadarabja, egy Liszt-zongoramű helyben előadva, a Magyar Televízió első kísérleti adása videóról bemutatva vagy éppen egy néptáncos pár kékfestő viseletben. – Az viszont elgondolkodtató, hogy miért pont ezen az eseményen próbált Brenner Koloman fogást találni ezen az egészen. Amint említettem, négy éve mutatok be kultúrkincseket, soha senkinek nem volt kifogása ellene, de az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján akadt egy ellenkező. Olvasgatom a közösségi médiában megjelent kommenteket, a hozzászólók a legfinomabb kifejezéssel elgondolkodtatónak találják ezt az ügyet.

Borítókép: A vallásos könnyűzene támogatását bejelentő sajtótájékoztatón az első rádiók egyikével a Postamúzeumból. (Fotó: Csákvári Zsigmond)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.