Eleonóra 2024. február 21.
logo
Jakab Péter és Márki-Zay Péter beszélő viszonyban sincsenek egymással

Szétfeszíthetik a belső konfliktusok a baloldali összefogást

Máté Patrik
Forrás: 444.hu
2022.01.22. 16:00 2022.02.10. 11:49
Szétfeszíthetik a belső konfliktusok a baloldali összefogást

– Az igazán érzékeny vitákban a hetente ülésező pártelnöki értekezlet illetékes dönteni (ezen jellemzően Márki-Zay is részt vesz), de ott sem sikerül mindig minden konfliktust lezárni 

számolt be a balliberális 444.hu a szivárványkoalíció pártjai között tapasztalható ellentétekről.

A portál kitér arra is, a pártelnöki értekezletek hangulatát megpecsételi, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Márki-Zay Péter, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje beszélő viszonyban sincsenek már egymással. Érdekes tény, hogy néhány hete még közös fotót töltött fel a két politikus a Facebookra, ezzel bizonygatván, hogy nincs közöttük konfliktus – úgy tűnik, kevés sikerrel.

A 444 beszámolója szerint már az előválasztás előtt megromlott Márki-Zay és Jakab kapcsolata, miután Hódmezővásárhely polgármestere nyilvánvalóvá tette, hogy önállóan, az MMM színeiben indul az előválasztáson. Emiatt nem véletlen, hogy Jakab nem szokott részt venni a pártelnökök közös rendezvényein, maga helyett Z. Kárpát Dániel alelnököt küldi nyilvános eseményekre.

Ugyanakkor a baloldali portál szerint Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével sem teljesen kiegyensúlyozott Márki-Zay viszonya, főleg miután december elején többen is úgy értették a DK elnökének egyes mondatait, hogy teszteli a többi pártelnököt, látnak-e módot a miniszterelnök-jelölt lecserélésére.

Azonban az országos lista összeállítása is konfliktusforrás lehet a szivárványkoalíció pártjai között. A 444 cikke kiemeli,  hogy január legelején többen is úgy vélték a pártok vezető politikusai közül, hogy napokon belül megszülethet a megállapodás, miután Márki-Zay Péter elfogadta, hogy nem lehet frakciója, nem tehet a listára saját jelölteket – ám továbbra sincs megállapodás.

Mint arra a 444 kitér, többen is úgy látják, a DK és a Jobbik blokkolja az alkut, állítólag azért, hogy minél hosszabb ideig maguk mellett tartsák az LMP-t, mivel a zöldpártnak annyira kevés egyéni jelöltje lesz – pláne győzelemre esélyes körzetekben –, hogy méretéhez képest bőven kellene kompenzálni listás helyekkel.

Elvi ígéret ugyan van arra, hogy lesz mind a hat pártnak frakciója, de ahhoz, hogy az LMP teljesen biztosra mehessen, még hiányzik a DK és a Jobbik határozott támogatása. Az MSZP és a Momentum politikusai úgy látják, a DK és a Jobbik amúgy is előre egyeztet a fontos döntések előtt, és amíg az LMP helyei nincsenek leütve, addig a zöldpárt is velük szavaz, és ezzel már elég erősek, hogy átvigyék az akarukat 

– olvasható.

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – vélekedtek többen is az ellenzéki politikusok közül a 444 szerint, utalva Gyurcsány Ferencre, Szabó Gáborra, a Jobbik választmányi elnökére, valamint Ungár Péterre, az LMP titkárára. A DK-s politikusok ezt az elméletet visszautasítják, sőt, a Jobbikkal folytatott különegyeztetéseket is koholmánynak nevezték.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.