Folytatja a törvénysértéseket a fővárosi baloldal

Hiába mondja ki az önkormányzati törvény, hogy az önkormányzatoknak semmilyen hatás- és jogkörük sincs másik önkormányzat ingatlanügyeit ellenőrizni, Karácsony Gergely főpolgármester kitart az általa kezdeményezett bizottság mellett, amely az V. és a VII. kerületi ingatlaneladásokat vizsgálja, ezzel elterelve a figyelmet a Városháza körül kirobbant botrányról.

2022. 02. 18. 14:13
KARÁCSONY Gergely; JÁMBOR András
Budapest, 2021. december 15. Jámbor András, Budapest 6. számú, ferencvárosi és józsefvárosi választókerületének a Párbeszéd által jelölt közös ellenzéki országgyûlési képviselõjelöltje sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyûjtõ ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda elõtt 2021. december 15-én. Megkezdõdik az aláírásgyûjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be Karácsony Gergely fõpolgármester (a háttérben) a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Természetesen a vizsgálóbizottság folytatja a munkáját – reagált Karácsony Gergely főpolgármester arra a hírre, hogy a kormányhivatal törvényességi felhívás útján közölte: a főpolgármester által kezdeményezett vizsgálóbizottságának se jog-, se hatásköre nincs más kerületek ügyeit vizsgálni. A kormányhivatal nyomatékosította, hogy a főváros nem hozhatta volna létre a kerületeket vizsgáló bizottságot. 

A fővárosi Fidesz–KDNP-frakció már a januári közgyűlésen is felhívta Karácsony Gergely főpolgármester és a baloldali képviselők figyelmét, hogy a „bosszúbizottságuk” jogszerűtlen. 

Mindezek után a kormányhivatal törvényességi felhívása is megerősítette ezt. A kormányhivatal megállapítását Karácsony Gergely politikai ügyként magyarázza, holott az önkormányzati törvény egyértelműen kimondja a jogszerűtlenséget. 

A fővárosi jobboldal szerint Karácsony Gergely az új vizsgálóbizottság felállításával kívánja elterelni a figyelmet a Városháza körül kialakult ingatlanértékesítési botrányról, amelynek kapcsán nyomozást is folytat a hatóság. 

A főpolgármester az illegális vizsgálóbizottság felállítása után mégis azt állítja: a Fidesz józsefvárosi képviselőjelöltje által vezetett kormányhivatal arra jutott, felesleges kivizsgálni azt, hogy az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botrányának egyik kulcsfigurája, „Völner Pál haverja, Schadl György”, hogyan jutott áron alul, egyedüli vevőként több V. és VII. kerületi ingatlanhoz. 

Érdemes megjegyezni: a főpolgármester állítását sem a nyomozó hatóság, sem bíróság nem erősítette meg. Sőt,  Schadl György ellen nem ingatlanügyben folyik eljárás. 

Az V. kerületi önkormányzatnál a Magyar Nemzetnek korábban elmondták: a szabályoknak megfelelően lehetőséget biztosítottak a fővárosi önkormányzatnak, az elővásárlási jog gyakorlásához szükséges információkat időben közölték a fővárossal, amely viszont késve, csupán a határidő leteltét követően hozta meg döntését, feltehetően azért, hogy a Városházát érintő ingatlanbotrányról elterelje a figyelmet. 

Belváros-Lipótváros Önkormányzata azt is nyomatékosította, hogy az ingatlanértékesítések során mindenkor a működésre vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával jár el. Ez vonatkozik az értékesített ingatlanok vételárának kialakítására is és az eladásuk esetén a pályázat meghirdetésére is.

Fontos megemlíteni azt is, hogy Sára Botond – fizetés nélküli szabadságon lévő – kormánymegbízott józsefvárosi kihívója nem más, mint Jámbor András, aki a főpolgármester tanácsadója egyben. Ezért sem meglepő, hogy Karácsony a fővárosi jogsértést is kampánycélra és hangulatkeltésre kívánja felhasználni, tekintettel a közeledő országgyűlési választásra. 

Ráadásul a létrehozott jogellenes bizottság egyik delegált tagja nem más, mint Pikó András józsefvárosi polgármester, aki szintén Jámbor Andrást biztosította a támogatásáról az országgyűlési választás kampányában. Olyannyira, hogy a hétvégén a józsefvárosi önkormányzat által finanszírozott és önkormányzati cég által készített lapban jelöltbemutatás álcája mögé rejtve lejárató tartalmat közöltek a fideszes jelöltről. A választási bizottság megállapította: a Józsefváros Újság olyan tartalmat közölt, amely sértette a pártatlanságot és az esélyegyenlőséget, ezért marasztalták el a kerületi sajtót.

– A választási bizottság döntése kitér arra, hogy az önkormányzati sajtónak jóhiszeműen és tisztességesen kell bemutatnia a képviselőjelölteket. Sajnos már több alkalommal bebizonyosodott, hogy a józsefvárosi újság cikkeiben hemzsegnek a rosszindulatú és hamis tényállítások. Mivel az önkormányzati lap a józsefvárosiak pénzén működik, elvárható, hogy a kerületet képviselő politikai pártokról és politikusokról semlegesen számoljon be a polgároknak – írta közleményében a józsefvárosi Fidesz. A kormánypárt felszólította az újságot, hogy a jövőben, de különösen az országgyűlési választásokat megelőző kampányidőszakban pártatlan tájékoztatást nyújtson a józsefvárosiaknak. – Sajnos az újság törvénysértése miatt kiszabott 800 ezer forintos bírságot ismét a józsefvárosi emberek pénztárcája bánja – tette hozzá a helyi Fidesz.

Borítókép: Karácsony Gergely és Jámbor András ( Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.