Nem látszik a járvány hatása a felvételi eredményeken

Az elmúlt évek legjobb eredményét érték el a diákok az idei középiskolai írásbeli felvételi vizsgákon

Munkatársunktól
2022. 02. 11. 16:09
Budapest, 2013. január 19. A fõvárosi Budai Középiskola négyosztályos gimnáziumi évfolyamaira jelentkezõ diákok töltik ki az egységes írásbeli felvételi vizsga feladatlapjait 2013. január 19-én. Január 18-án megkezdõdtek a középfokú beiskolázás központi írásbeli vizsgái. Országosan a 9. évfolyamra 59 300-an, a hat évfolyamos gimnáziumokba csaknem 6000-en, a nyolc évfolyamos gimnáziumokba pedig mintegy 4600-an jelentkeztek. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárultak a 2022-es középfokú felvételi eljárás központi írásbeli vizsgái. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint 9. évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János tehetséggondozó programba jelentkező mintegy 73 ezer tanuló többsége január 22-én írta meg az írásbeli vizsgát, a koronavírus-járvány miatt azonban a szokásos egy pótnapon túl egy második pótalkalmat is biztosítottak is a felvételizőknek. A vizsgákat a helyben indokolt járványügyi óvintézkedések betartása mellett szervezték meg az iskolák.  

A közleményből kiderült, hogy mostanáig a vizsgadolgozatok több mint kilencven százalékát dolgozták fel. Ezek alapján idén az elmúlt éveknél jobb eredmények születtek a vizsgákon. A 8. évfolyamos tanulók a megszerezhető 2×50, azaz összesen 100 pontból átlagosan a tavalyi 47,2 ponthoz képest 52,5 pontot szereztek. Ezen belül a magyar nyelv átlageredménye 30,0, a matematikáé 22,7 pont lett.  

Ahogy a korábbi években, a 6. és a 4. évfolyamon még ennél is jobb eredményeket értek el a vizsgázók. A 6. osztályosok összesített átlageredménye 62,7 pont lett (ezen belül magyar nyelvből 33,3, matematikából 29,5 pontot értek el a vizsgázók). Ez lényegesen jobb az elmúlt évi 58,8 pontos átlagnál. A 4. évfolyamosok átlageredménye kiemelkedően magas, 70,3 pont volt (ezen belül magyar nyelvből 36,8, matematikából 33,5 pontot értek el átlagosan a vizsgázók), ami ugyancsak jelentősen meghaladja a 2021-es eredményt.  

Az Emmi szerint az elmúlt évek, illetve az elmúlt 15 év átlagát felülmúló eredmények születtek, ami azt mutatja, hogy a tanulók és az őket felkészítő köznevelési rendszer is jól teljesített, a vizsgaeredményekben nem érhető tetten a járvány hatása. A minisztérium megköszönte minden kolléga munkáját, aki közreműködött a vizsgák előkészítésében, megszervezésében és lebonyolításában.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.