Hétszáz füstjelző készüléket osztanak szét országszerte

Lakossági tűzkárok és balesetek megelőzésére indult országos program: a Technológiával a Füstmentes Otthonokért! kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az égés és a füst problémájára, azok káros következményeire, miközben információkkal, edukatív programmal és technológiai eszközökkel segít a tűz- és baleset megelőzésben.

2022. 05. 27. 15:55
null
Fotó: Toroczkai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai tűzoltási statisztikák alapján a lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt a szén-monoxid és a füst okozza – az áldozatok 90 százaléka nem a lángok, hanem a füst miatt veszíti életét. Ez egy egyszerű, nagyon sokak számára elérhető árú füstérzékelő készülék felszerelésével elkerülhető lenne – fogalmazott Dobson Tibor vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke a program sajtótájékoztatóján, kiemelve, hogy a füstérzékelő a füst megjelenése után egy percen belül jelez, és hangriasztást ad, így lehetőséget biztosít a bent tartózkodók számára, hogy időben elhagyják a lakást, ami különösen éjszaka rendkívül fontos.

A kezdeményezésben részt vesz a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Füstmentes.hu. A kampányban első körben 700 füstjelző készülék kiosztását tervezik lakóingatlanokban – önkéntes tűzoltók részvételével – az ország számos pontján. 

Az eszközök felszerelése mellett az önkéntesek a füstjelzők helyes elhelyezésével kapcsolatos tudnivalókat is átadják a lakók számára, valamint egy évig követik a felszerelt füstérzékelők működését is. A tesztidőszak végén pedig ismét készül egy felmérés az eszközök használatával és eredményességével kapcsolatban.

Sokan nem tudják, hogy a lakásban történő cigarettázás, az ágyban dohányzás a felelős az otthonokban keletkező tűzesetek jelentős részéért. Fontos, hogy kerüljük ezeket a szokásokat, sőt a legjobb választás a leszokás. Amennyiben valaki az ismert kockázatok ellenére sem szokik le, az égés és füst nélkül működő technológiák már itt is rendelkezésre állnak– hangsúlyozta Hajdu Márton, a Füstmentes.hu képviseletében.

A biztosítótársaságokhoz 2010 óta csaknem 77 ezer kárbejelentés érkezett tűzesetek kapcsán, amelyekre több mint 62 milliárd forintot fizettek ki. A károk mértéke azonban ennél jóval nagyobb lehet, ugyanis a hazai ingatlanoknak mindössze 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással.

Anyagi és össztársadalmi érdek is tehát, hogy ezeknek a nemegyszer tragédiával is párosuló eseteknek a számát a megfelelő információk és technológiai eszközök terjesztésével mérsékelni próbáljuk. Ezért is csatlakoztunk a kampányhoz– fogalmazott Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

A Füstmentes Otthonokért! program keretein belül számos edukatív program és figyelemfelkeltő ismeretterjesztő információs anyag megjelenése várható az év folyamán.

 

Borítókép: Hajdu Márton és Dobson Tibor a Technológiával a Füstmentes Otthonokért! kampány sajtótájékoztatóján (Fotó: Toroczkai Csaba)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.