Komoly szakmai tapasztalatokkal bír az egészségügy új felelőse

Az orvos végzettségű szakember az egészségügy, illetve az államigazgatás számos területén is jártas.

Forrás: MedicalOnline2022. 05. 26. 14:03
TAKÁCS Péter; KISS Csongor
Budapest, 2020. április 9. Takács Péter, a kórház fõigazgatója (j) és Kiss Csongor rendõr százados, logosztikus a beérkezett újabb egészségügyi védõfelszerelésekbõl álló szállítmányt veszik át a fõvárosi Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelõ udvarán 2020. április 9-én. A védõeszközök kiszállítását a Waberer's-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) végezte. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden bizonnyal az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese lesz a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

 Bár Takács Péter kinevezését a MedicalOnline orvosi szakportál már napokkal ezelőtt megírta, a szerda esti Magyar Közlöny megjelenése után – amelyben az országos kórházfőigazgató-helyettest más fontos megbízatására tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök felmentette a tisztségéből, illetve ott szerepel a Belügyminisztérium újonnan kinevezett államtitkárai között is – már biztosra vehető, hogy Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt ő fog felelni az egészségügyi területért. 

Az orvos végzettségű szakember egyébként az egészségügy, illetve az államigazgatás számos területén is komoly tapasztalatokat szerzett. A MedicalOnline beszámolója szerint Takács Péter a Semmelweis Egyetemen tanult, és négy éven át irányította az intézmény hallgatói önkormányzatát, a Magyar Rezidens Szövetséget pedig két esztendőn keresztül elnökölte. 

Tíz évig volt a Magyar Orvosi Kamara országos elnökségének tagja. Az Okfőben betöltött pozíciója előtt a Szent János Kórház finanszírozási osztályvezetője és járóbeteg-ellátási igazgatója, majd az intézmény átalakítása után az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő mb. főigazgatója volt.

Államigazgatási gyakorlatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségpolitikai főosztály-vezetőjeként szerzett, ezt megelőzően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), korábban pedig annak jogelődje, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet munkatársa volt.

Pintér Sándor belügyminiszter, valamint a tárca új államtitkárai. Balról az első Takács Péter, mellette Fülöp Attila, Bolcsik Zoltán, Pintér Sándor, Rétvári Bence, Maruzsa Zoltán és Dukai Miklós (Fotó forrása: Fülöp Attila/Facebook)

Mint ismert, az ötödik Orbán-kormányban az egészségügy a Belügyminisztérium irányítása alá kerül. Néhány nappal korábban, miniszterjelölti meghallgatásán Pintér Sándor rögzítette: ezzel a lépéssel jó kezekbe kerül az ágazat, majd ismertette a következő évekre vonatkozó célkitűzéseit. A miniszter kiemelte: 

kitart az öt nemzeti egészségügyi program mellett, majd a népegészségügy megerősítését, az alapellátás, a szakellátás és a kórházi ellátás összehangolását, az ügyeleti rendszer racionalizálását hangsúlyozta. A hálapénz kivezetése kapcsán a tárcavezető úgy fogalmazott: az orvosok egy része továbbra sem veszi figyelembe a jogszabályt, azt megpróbálja kijátszani, ezért velük szemben továbbra is a rendőrséggel kíván fellépni. 

Pintér Sándor továbbá rámutatott, hogy csak jól képzett orvosokkal tudják a kitűzött célokat elérni, ezért szerinte a legmodernebb technikát kell az orvosképzésben felhasználni. A belügyminiszter fontosnak nevezte a kórházi várólisták lerövidítését, amelynek eléréséhez elengedhetetlenül szükségesnek nevezte a digitális rendszerek fejlesztését, hogy ne találomra, hanem meghatározott időpontokra menjenek a páciensek az orvoshoz. A belügyminiszter végül hangsúlyozta: kiemelt figyelmet kell fordítani az úgynevezett telemedicinára, amellyel távdiagnózist lehet felállítani.

Borítókép: Takács Péter főigazgató a fővárosi Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő udvarán 2020 áprilisában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.