Tízmilliókról titkolóznának a pécsi szocialisták

Megakadályozták a szocialisták, hogy átvizsgálják a zsíros ügyvédi szerződéseket, amelyek a pécsi önkormányzati cégek és a polgármesteri hivatal – eleddig eredménytelen – átvilágítására köttettek.

Vizvári Soma
2022. 05. 12. 7:28
null
2020.02.13. Pécs A pécsi Városháza a Széchenyi téren. Fotó: Lang Róbert ll Dunántúli Napló Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel a baloldali polgármester és köre két és fél éve gyakorlatilag semmilyen érdemi munkát nem végez a holdudvara helyzetbe hozásán kívül, ezért egyetlen eszköze maradt: a Fidesz és a kormány szüntelen szidalmazása. Ennek része az úgynevezett átvilágítás is, amire Péterffyék egy büntetőfeljelentés-sorozatot alapoztak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője.

Csizmadia a napokban a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottságban azt akarta elérni, hogy bekérhessék az átvilágítással kapcsolatos ügyvédi szerződéseket, és átvizsgálhassák az azokhoz kapcsolódó kifizetések jogszerűségét, de a szocialista képviselők szavazatukkal megakadályozták ezt.

Az évek óta tartó pécsi átvilágítások állítólagos célja, hogy elszámoltassák az előző, fideszes városvezetés tagjait a városi cégeknél, valamint a polgármesteri hivatalnál elkövetett szabálytalanságok feltárásán keresztül.

Csakhogy miként arról korábban írtunk, a folyamatnak kézzelfogható eredménye máig nincs, elmarasztaló bírósági ítélet nem született, a feljelentések után sorra zárják le a nyomozásokat. A város baloldali polgármesterét, Péterffy Attilát ez nemrég olyannyira felbosszantotta, hogy úgy fogalmazott: a rendőrök a Fidesz érdekeit védik.

Az elszámoltatással kapcsolatban az önkormányzat egy külön tájékoztató honlapot is létrehozott. Egy tavaly szeptemberben ott megjelent cikk szerint addig hetvenöt millió forintjába került a városnak az ügyvédi csapat tevékenysége.

– Kijelenthető, hogy a pécsieknek sok tízmilliójába kerülő, teljességgel eredménytelen ügyvédi megbízások kizárólag az abban részt vállaló ügyvédeknek érte meg. Vezetőjük, Péterffy Attila főátvilágítója, Bodnár Imre ráadásul nyíltan fenyegeti a fideszes szavazókat, ami egészen méltatlan egy ügyvédtől – összegezte lapunknak a Fidesz pécsi frakcióvezetője.

Bodnár Imre, akit Pécsett „elszámoltató terminátornak” is szokás nevezni, az idei országgyűlési választás előtt azt írta a Facebook-oldalán: 

megkérek minden Fidesz szavazót (függetlenül, hogy gazdasági érdekből vagy szimpla hülyeségből szavazott a tolvaj bűnözőkre), hétfőtől messze és nagy ívben kerüljön el.

„Az ellenségeket minden esetben ellenségként kell kezelni, ebben nincs és nem is lehet kompromisszum. Remélem érthető voltam és időben szólok” – tette hozzá.

A gyanúba keveredett Horváth Csaba vizsgálódhat a fővárosnál. Budapesten Karácsony Gergelyék is felállítottak egy átvilágító csapatot, hogy szabálytalanságokat tárjanak fel a korábbi időszakokból. Eredmény ebben az esetben sincs ezidáig. – Az elmúlt 20-25 év legnagyobb korrupciós ügyeit vizsgáló fővárosi bizottságnak a meghosszabbított határidőig, idén augusztus 31-ig kell letennie a jelentését a Fővárosi Közgyűlés asztalára – írta meg a Mandiner a napokban. A lap hozzátette: elvileg tavaly év végéig kellett volna végezniük a munkával, de a koronavírus-járványra hivatkozva hosszabbítást kértek, mondván, a veszélyhelyzet alatt nem tudtak ülésezni, formális döntéseket hozni. A Mandiner cikke szerint a helyzetet bonyolítja, hogy pár héttel ezelőtt a zuglói vesztegetési botrányban meggyanúsítottak több szocialista politikust, egyikük, Horváth Csaba zuglói polgármester a bizottság tagja, így jogosan vetődik fel, hogy talán illene lemondania. Bagdy Gábor, Tarlós István egykori helyettese a lapnak azt nyilatkozta: már a bizottság megalakításakor is az volt a véleménye, hogy szakmai szemmel nézve egy nagy butaság az egész, a fővárost irányító ellenzéki pártok politikai akciójáról van szó. Úgy fogalmazott: több mint másfél év működés után semmiféle terhelő információ nem került elő a Tarlós-érából. A testület eddigi ténykedése legfeljebb arra volt alkalmas szerinte, hogy valamennyire megpróbálják elterelni a figyelmet Karácsonyék alkalmatlanságáról.

Borítókép: Pécs városháza (Fotó: Dunántúli Napló/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.