időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo
A Magyar Nemzet fotóriportere a Múzeumok éjszakáján nézett be a rácsok mögé

Megbilincselne, uram? Rendhagyó börtönlátogatáson civilek százai

Szemán László János
2022.06.26. 15:10 2022.06.26. 15:48
Megbilincselne, uram? Rendhagyó börtönlátogatáson civilek százai

Voltál már börtönben? Gyere a hűvösre a Múzeumok éjszakáján! – invitálta a civil érdeklődőket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.A Nagy Ignác utcai I. Objektumban Bozsó Zoltán bv. dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka kalauzolta a kíváncsi állampolgárokat.

Megbilincselne, uram? Ez a rendhagyó kérés is elhangzott szombaton este a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben, a Nagy Ignác utcai I. Objektumban. Rendhagyó este volt szombaton ebben a börtönben, hiszen különleges élményekkel gazdagodhattak azok az érdeklődők, akik ellátogattak a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet programjára június 25-én.

Megtapasztalhatták például, hogyan néz ki belülről egy rabszállító autó, milyen, amikor a „rabosítófal” előtt villan a vaku vagy amikor a csuklón kattan a bilincs. Az intézet parancsnoka vezette végig az ezúttal szabadon látogatható részeken a civileket, akik megnézhették, hol töltik a fogvatartottak az életüket és milyen ételeket esznek. Megismerkedhettek a fogvatartottakat őrző börtönőrök munkájával és megnézhették a szolgálati kutyákat munka közben.

Volt olyan látogató, aki a belső és külső védelemben egyaránt használt pengés vagy NATO-drótként ismert pengés huzalt, vagy borotvás huzalt érintette meg. 

Fotó: Havran Zoltán

Hallani már hallott róla a hírekből, főleg a déli határokról szóló tudósításokban látta is, ám, mint mondta: a valóságban is kíváncsi volt rá, hogy milyen érzés megérinteni: „Borzongató.”

A Múzeumok éjszakáján a vállalkozókedvű börtönlátogatók helyet foglalhattak a rabomobilban, fotót készíttethettek rabruhában, valamint kipróbálhatták a hitelesen berendezett mintazárka kényelmét, a különböző kényszerítőeszközök viselését. Sőt, aki kedvet kapott hozzá, megkóstolhatta a fogvatartottak szombati menüjét is.

A programban a „kommandós” kollégák öltözékének kipróbálása mellett helyet kaptak négylábú munkatársak nagy sikert arató bemutatói, valamint az évek során a fogvatartottaknál talált tiltott tárgyakat is kiállították.

A Magyar Nemzet fotóriportere, Havran Zoltán elkísérte az egyik látogatócsoportot. Nézze meg a fotógalériát!

 

 

Borítókép: Megbilincselték a vállalkozószellemű látogatókat (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.