Orbán Viktor: Az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen

Magyarország álláspontja Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert – hangsúlyozta nyilatkozatában a kormányfő.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 02. 13:26
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2022. május 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor a sajtó munkatársainak nyilatkozik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének kezdete előtt Brüsszelben 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország álláspontja Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert 

– hangsúlyozta nyilatkozatában Orbán Viktor, amit Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el az MTI-hez. A dokumentum szerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással, ezek a döntések ugyanis mindenkire kötelezőek. Mint írta, Kirill pátriárka esetleges szankcionálásának kérdését az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a Coreperen az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették, 

az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén pedig senki nem emelt szót a már jól ismert magyar álláspont ellen

 – közölte a kormányfő. 

Kirill pátriárka vagyonainak befagyasztására még május elején tett javaslatot az Európai Bizottság, ekkor került fel a büntetőintézkedésekkel sújtandó több száz orosz személyt, katonai vezetőt, üzletembert és tisztségviselőt felvonultató listára. A bizottság szerint azért kellene szankciókkal büntetni az egyházfőt, mivel támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, valamint az ukrajnai háborúval kapcsolatban az orosz narratívát hangsúlyozza beszédeiben, szónoklataiban.

Orbán Viktor ekkor világosan leszögezte, Magyarország nem támogatja, hogy egyházi vezetők kerüljenek szankciók alá, mivel ez sérti a vallásszabadságot. 

A magyar kormányfő ehhez azóta is ragaszkodik, amiért természetesen nyugati támadások középpontjába került:

az Európai Néppárt külügyi szóvivője, Michael Gahler Twitter-bejegyzésében azt írta, „szégyellje magát Orbán”, amiért kiáll Kirill mellett, aki „az orosz diktátor háborús bűneit védi”. Hozzátette: „egy nap majd kiderül, az oroszok mivel veszik rá Orbánt az együttműködésre”.

Borítókép: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezésekor a sajtó munkatársainak nyilatkozik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésének kezdete előtt Brüsszelben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.