Századvég: Zelenszkij és Putyin megítélése is romlott Magyarországon

A magyarok úgy gondolják, az orosz–ukrán konfliktusban érintett politikusok elsősorban nem a béke előmozdítására törekednek – állapította meg a Századvég júniusi felmérésük alapján. A közvélemény-kutatás az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos lakossági véleményeket vizsgálta.

Magyar Nemzet
Forrás: Századvég2022. 06. 22. 11:55
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég felmérése rámutat arra, hogy a fegyveres konfliktusban közvetlenül vagy közvetve érintett politikusok megítélése – a májusi adatokhoz viszonyítva – romló tendenciát mutat Magyarországon. 

A kutatás szerint a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről kedvezőtlenül vélekedők aránya májusról júniusra 65-ről 68 százalékra nőtt. 

A Századvég kiemeli, hogy Zelenszkij és stábja a közelmúltban több alkalommal is bírálták Magyarországot, amely szerepet játszhatott az ukrán elnök népszerűségvesztésében. 

A Vlagyimir Putyinról negatív véleményt megfogalmazók tábora a vizsgált időszakban ugyan nem változott, – májusban és júniusban egyaránt a megkérdezettek 72-72 százaléka tartozott ebbe a csoportba – azonban a róla inkább kedvezően vélekedők aránya egy százalékponttal csökkent, a bizonytalanoké pedig ugyanennyivel nőtt.

Forrás: Századvég

A Századvég – júniusban először – az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megítélését is megvizsgálta. Ennek fényében kijelenthető, hogy a magyarok közel fele (49 százaléka) kedvezőtlenül viszonyul Von der Leyen személyéhez, míg a politikusról pozitívan vélekedők aránya 33 százalékra tehető. 

A Századvég szerint a bizottság elnökének kedvezőtlen hazai megítélése – egyebek mellett – arra vezethető vissza, hogy az orosz–ukrán háború okozta szorongatott helyzet ellenére is bejelentette, hogy Brüsszel megindítja az egyes uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben.

Közben Joe Biden amerikai elnökről kedvezőtlenül vélekedők aránya 62-ről 64 százalékra emelkedett.

Ezzel összefüggésben a kutatóintézet megállapította, hogy a magyarok szerint az orosz–ukrán konfliktusban érintett politikusok elsősorban nem a béke előmozdítására törekednek. 

Ennek megfelelően Vlagyimir Putyin esetében a megkérdezettek 72 százaléka, Volodimir Zelenszkij esetében pedig 57 százalékuk gondolja úgy, hogy ezek a politikai vezetők összességében inkább a háború oldalán állnak a béke megteremtése helyett. Joe Bidenről a válaszadók 61 százaléka véli úgy, hogy összességében az orosz–ukrán háború folytatásában érdekelt. Fontos kiemelni azonban, hogy a magyarok 83 százaléka szerint Orbán Viktor miniszterelnök inkább a béke megteremtésének oldalán áll.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Fotó: Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.