Szociális támogatást nyújt a kormány a kárpátaljai magyarságnak

A keretösszeg csaknem 2,4 milliárd forint, a pályázatok benyújtásának menetét egyszerűsítik.

2022. 06. 15. 15:27
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár 20211122 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is támogatásban részesíti a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága a kárpátaljai magyarság különböző rétegeit a szociális programcsomagban

– adta hírül közleményben Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A kormány ezzel újabb támogatást nyújt a háború sújtotta kárpátaljai magyarságnak. A politikus emlékeztetett: a 2015 óta működő kárpátaljai szociális programcsomag rendkívül átfogó, amelyben anyagi támogatásban – évi egyszeri fizetéskiegészítésben – részesítik a magyarság különböző rétegeit, a magyar nyelven oktató tanárokat, egészségügyi dolgozókat, szociális és kulturális munkásokat, újságírókat, színészeket és számos más réteget, emellett támogatják a gyermekétkeztetést.

Potápi Árpád János kiemelte: a programot idén is meghirdetik 2,362 milliárd forint keretösszeggel, a pályázatok benyújtásának menetét azonban ebben az évben az orosz–ukrán háború okán egyszerűsítik.

Hozzátette: ettől az évtől a hivatalosan működő vasárnapi iskolában legalább öt hónap munkaviszonnyal rendelkező, magyar nyelven oktató pedagógusok is pályázhatnak, ezzel is hozzá szeretnének járulni a szórványban élők oktatásának javításához, a szórványközösségek megerősítéséhez. A felhívás szerdától érhető el a www.bgazrt.hu honlapon, a benyújtási határidő kategóriánként változó.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a program az elmúlt években jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság ne hagyja el tömegesen a szülőföldjét. Felidézte: a tavalyi évben 15 119 nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri támogatásban.

Mind elmondta, a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a rendkívül nehéz háborús helyzetben is támogatást nyújtson a kárpátaljai magyarság számára. – A program a jelenlegi háborús helyzetben a magyar nemzeti kisebbség megőrzésén túl még inkább hozzájárul ahhoz, hogy a magyar szakemberek a szülőföldjükön maradva, munkájukat a köz javára végezhessék – tette hozzá.

Potápi Árpád János rámutatott arra, hogy Magyarországnak kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen. Szavai szerint hazánk abban érdekelt, hogy a szomszédos Ukrajna egy szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.