Gion Gábor: Hit, kereszténység, haza, ez a legfontosabb üzenet a nándorfehérvári diadal emléknapján

Gion Gábor kiemelte, hogy 566 éve a magyarokra hárult a keresztény Európa védelme, ahogy most is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 22. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hit, kereszténység, haza, ez a legfontosabb üzenet a nándorfehérvári diadal emléknapján – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiai tervezésért és humánpolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten. Gion Gábor a déli harangszó után Hunyadi János szobránál tartott rendezvényen felidézte: 566 évvel ezelőtt Hunyadi János és Kapisztrán János seregei győzedelmeskedtek a többszörös túlerőben lévő II. Mehmed török szultán hadai felett, s ezzel évtizedekre megállították a török terjeszkedést. Őseink 1456. július 22-én olyan cselekedetet vittek véghez, amely nemcsak az akkori Európa, hanem napjaink Európája számára is meghatározó. 

Ez a nap nem csupán a nemzetnek, hanem a keresztény Európának a mai keresztény világnak is az emléknapja

– szögezte le.

Az államtitkár kitért arra is, hogy miközben a százezres török sereg elindult Magyarország felé, itt belviszályok nehezítették a helyzetet, az összefogás minimális volt. Szilágyi Mihály várkapitánynak és sógorának, Hunyadi Jánosnak saját költségén kellett szembenéznie a török támadással. Jelentősebb segítséget csak Kapisztrán Kános szerzetes háromezer fős, irreguláris serege jelentette.

A helyzet súlyosságát jól mutatja az is, hogy III. Kallixtusz pápa isteni segítségért könyörgő aranybullát adott ki az ütközet előtt, amelyben elrendelte a déli harangszót, mintegy könyörgésként a török támadás visszaverésére. A déli harangszót később összekapcsolták a nándorfehérvári diadallal, s a győzelem után a hálaadás harangszava lett. Később a pápa a győzelem hírének napját, augusztus 6-át az Úr színeváltozása ünnepet, fő ünneppé nyilvánította

– ismertette.

Gion Gábor megjegyezte: Európa nem vette komolyan a fenyegetést a nándorfehérvári diadalt megelőzően, nem nyújtott segítő kezet. A magyarokra hárult a keresztény Európa védelme és mostanában ugyanezt érezzük – mondta. Mint mondta, az egykori hős védők elhivatottsága és áldozatvállalása példaértékű a magyarok és Európa számára. Magyarország napjainkban is fontos szerepet tölt be Európa határainak védelmében, hiszen fokozódik a menekültválság és egyre súlyosabb az illegális migrációs helyzet is.

A migrációs veszélyt is Magyarország ismerte fel, és a magyar kormány minden erejével azon dolgozik, hogy megállítsa az illegális bevándorlást: megvédjük keresztény értékeinket. Magyarország a jövőben sem fog illegális bevándorlókat beengedni

– szögezte le.

„Ahogy őseink tették 1456-ban, most is jó példával kell elől járni és megvédeni a határokat. Elődeink 566 évvel ezelőtt tanúsított hősiessége olyan iránytű, amely napjainkban is biztosan mutatja az irányt” – húzta alá Gion Gábor.

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem évfordulója alkalmából 2011. július 4-én az Országgyűlés július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Borítókép: Budapest, 2022. július 22. Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára beszél a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Hunyadi János szobránál, Budapest I. kerületében 2022. július 22-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.