Extrém erős lesz az UV-sugárzás

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között várható.

Forrás: Met.hu/Köpönyeg2022. 07. 24. 8:01
null
Budapest, 2022. július 20. Járókelõk hûsölnek egy szökõkútnál a harmadfokú hõségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hõségriasztás. Az elõrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hõmérséklet. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érkezett hidegfront szakadozott felhőzete kelet felé vonul, mögötte kisüt a nap, de gomolyfelhők is képződnek. Eleinte szórványosan várható zápor, zivatar, majd keleten – főleg a Miskolc–Békéscsaba közötti sáv menti összeáramlásban – lehet nagyobb eséllyel csapadék – írja a Met.hu.

 Az északi, északnyugati szelet több helyen erős zivatar környezetében viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között várható.

Túlnyomóan derült, száraz idő várható. Az északi, északkeleti szél főleg az éjszaka első felében lehet még élénk, majd jobbára mérsékelt marad. Hajnalban általában 11 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet, de az északi völgyekben, hidegre érzékeny részeken ennél hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológia

Folytatódik a kánikula – írja a Köpönyeg. Továbbra is a tartós hőség okozta hatásokra számíthatunk, mely leginkább az időseket és a szív- és érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív- és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, a vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, a kiszáradás és a leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni, és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást.

Borítókép: Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.