Időközik: Egy megyei jogú városból teljesen eltűnt a baloldal

A jobboldali vezetésű Esztergomból teljesen felszívódott a baloldal, míg a baloldali önkormányzattal rendelkező Salgótarjánban „csak” a szavazólapról tűntek el a baloldali pártok. Vidéken már korábban megszűnt a baloldali összefogás, de a megyei jogú városokban eddig legalább jelölteket állítottak egyes baloldali pártok.

2022. 07. 17. 9:58
ESZTERGOMI BAZILIKA
ESZTERGOMI BAZILIKA Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy településen tartanak ma időközi önkormányzati választást – szedte össze az MTI. Az állami hírügynökség összesítése szerint Szilváson, Jászboldogházán és Mezőtúron polgármestert, Taktaszadán, Darnózseliben, Somoskőújfaluban és Kondorfán polgármestert és képviselő-testületet, Sajószentpéter, Esztergom, Salgótarján és Szentendre egy-egy választókerületében pedig képviselőt választanak. 

Az országos pártok, ahogyan az megszokott; inkább a nagyobb településeken indítanak jelölteket. 

A baloldal szempontjából kivételt jelent ez alól Esztergom: A nemrég megyei jogú várossá vált Duna-parti városban az 1. számú választókerületben tartanak voksolást, melyen csak a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk jelöltjeire lehet szavazni, a hat baloldali párt közül senki nem állított képviselő-jelöltet. 

Az időközi önkormányzati képviselő-választást azért kellett kiírni, mert a körzetben korábban megválasztott Erős Gábor április 3-án országgyűlési egyéni mandátumot nyert. A Fidesz–KDNP jelöltje simán, 50 százalék feletti eredménnyel hozta az esztergomi központú körzetet, melyet előzetesen billegőként tartottak számon. 

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a baloldal történelmi választási veresége után nem szerepel fényesen az időközi választásokon sem. A baloldali összefogás vidéken lényegében már mindenhol megszűnt, olyan megyei jogú városokban sem indultak együtt a pártok, melyekben 2019-ben még győzelmet arattak. A közelmúltban a baloldali vezetésű Dunaújvárosban és Egerben is a Fidesz–KDNP jelöltjei nyertek az időközi önkormányzati képviselő-választásokon, de ezeken a helyeken legalább egy-egy baloldali párt indított saját jelöltet. A baloldal teljes eltűnése, ami Esztergomban tapasztalható új szintnek minősül. 

Némiképp kedvezőbb a baloldal helyzete Salgótarjánban, ahol 

„csak” a szavazólapról tűntek el a baloldali pártok.

Nógrád megye székhelyén a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP egy független jelöltet támogatnak, aki a szórólapján szerepelteti őket. Salgótarjánban a 7. számú egyéni választókerületben van ma képviselő-választás, a baloldali vezetésű városban a Fidesz–KDNP jelöltje mellett indul még a Mi Hazánk és a Munkáspárt jelöltje is. 

A nagyobb települések közül országos figyelem kísérheti még a mezőtúri polgármester-választást, ahol Herczeg Zsolt, korábbi városvezető szintén országgyűlési képviselő lett áprilisban. Az időközi polgármester-választáson a Fidesz–KDNP jelöltje Szűcs Dániel. A baloldal itt korábban a jobbikos Csányi Tamást támogatta, aki 2014-ben egyszer már kikapott Herczeg Zsolttól a polgármesteri címért folytatott versenyben, 2018-ban országgyűlési képviselő szeretett volna lenni, akkor Boldog Istvántól, majd 2022-ben ismét Herczeg Zsolttól kapott ki. 

Csányi neve ennek ellenére idén is felmerült, ő azonban jelezte, hogy átadja a lehetőséget 

egy helyi egyesület jelöltjének, akit papíron a baloldali pártok is támogatnak, a szavazólapon azonban itt sem szerepelnek. 

Az MSZP-s vezetésű Sajószentpéteren csak a DK–MSZP-szövetség állított jelöltet. Szentendrén a baloldal által támogatott „helyi civilek” vezetik a települést, itt a 10. számú egyéni választókerületben szépíthet a Fidesz–KDNP. A kormánypártok jelöltje egyébként országszerte a legtöbb szavazatot pont a szentendrei központú választókerületben söpörte be április 3-án. 

Borítókép: Esztergomi bazilika (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.