Rezsikedvezményt kapnak a mozgáskorlátozottak

A kormány megvizsgálta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége javaslatát, s indokoltnak látta, hogy a fogyatékossággal élő emberek által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után az érintettek kedvezményt kapjanak – értesült a Magyar Nemzet. A kormány célja a rezsicsökkentés fenntartásával a magyar családok védelme és a megfizethető energia garantálása a háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság alatt is.

2022. 07. 25. 15:03
null
20220721 budapest rezsi illusztracio havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége javaslatát megvizsgálva a kormány döntött arról, hogy a fogyatékossággal élő emberek által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után az érintettek kedvezményre jogosultak – értesült a Magyar Nemzet.

A kedvezmény mértékét, a jogosultak körét, valamint az igénylés menetének rendjét külön kormányrendelet fogja meghatározni.

A kormány célja a rezsicsökkentés fenntartásával a magyar családok védelme és a megfizethető energia garantálása a háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság alatt is. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Németh Szilárd a Hír TV Napi aktuális című műsorában az enyhítéssel, kompenzációval kapcsolatban elmondta, ő maga dolgozik ezen azokkal a személyekkel, akik összefogják az érintett társadalmi csoportokat.

 

Eszkalálódott energiaháború

Ismert, a kormány két héttel ezelőtt egyértelművé tette, hogy a 2013-tól bevezetett rezsicsökkentés intézménye nem tartható fenn tovább az eddigi formában. Ennek legfőbb oka, hogy a februárban kirobbant orosz–ukrán háború nyomán, részben az erre adott uniós szankciós politika miatt, néhány hónap alatt drámai energiaháború eszkalálódott. A piaci árak gyakorlatilag tervezhetetlenül ingadoznak.

A kormány deklarálta, hogy meg akarja védeni a rezsicsökkentés politikáját, ehhez azonban szigorítania kell a szabályozáson. 

Ez azt jelenti, hogy augusztus elsejétől az átlagos háztartási fogyasztás mértékéig állja az állam a rezsicsökkentett energiaárat. Az afölötti fogyasztást már piaci alapon fogják kiszámlázni a fogyasztónak. Magyarországon 5,6 millió áram- és 3,5 millió gázfogyasztót tartanak nyilván. Aki a jövő hónaptól eddig a plafonig fogyaszt, direkt módon nem fog szembesülni az új számítás hatásaival. A kabinet közlése szerint a magyar háztartások háromnegyede ilyen. Aki viszont meghaladja ezt, az a tolerált mennyiség felett az aktuális piaci árat fogja fizetni. Ők adják tehát a fennmaradó egynegyednyi háztartást.

 

Marad a nagycsaládos kedvezmény

Németh Szilárd Tusnádfürdőről számolt be a rezsiszabályozás részleteiről, a Bálványosi Szabadegyetem helyszínéről, csütörtökön. Leszögezte, hogy az elszabadult árakat nem lehet rászabadítani a lakosságra, így a kormány egy hét pontból álló akciótervet dolgozott ki. Az akcióterven túl Németh Szilárd kifejtette, hogy az átlagfogyasztásig mindenkinek a rezsicsökkentett árat kell majd fizetnie. 

Az átlagfogyasztás 1729 köbméter/év a gáz esetében, a villamos energia esetében 2523 kWh/év. Hozzátette, hogy bevezettek egy új tarifát, a lakossági piaci árat, amely jóval alacsonyabb, mint a versenypiaci ár: a rezsicsökkentett ár 36 Ft/kWh az áram esetében, a lakossági piaci ár 70,1 Ft/kWh. A földgáz esetében a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztásig 102 Ft/köbméter, afölött pedig 747 Ft/köbméter.

Hozzátette, hogy a versenypiaci ár a villany esetében 268,9 Ft/kWh, a földgáz esetében pedig 1020 forint köbméterenként.

Az éjszakai áram esetében a kedvezményes határig 23,1 Ft, a lakossági piaci ár pedig 62,9 Ft/kWh. Hozzátette, hogy a hőszivattyúval rendelkező háztartásokról ez a rendelet nem szól, náluk az eredetileg meghatározott korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének a tarifája. 

Megmarad a gázfogyasztásnál is a nagycsaládos kedvezmény, egy háromgyermekes család esetében az 1729 köbméter megemelkedik 600 köbméterrel; minden egyes további gyermek után még 300 köbméterrel nő.

Az egy mérővel rendelkező társasházaknak egy új kedvezményt is bejelentettek: Németh Szilárd ismertetése szerint amennyiben nyilatkozik a társasház, akkor albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.