Orbán Balázs: Két évvel ezelőtt jelent meg A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyv

„Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk, ma azt mondjuk, mi vagyunk Európa jövője!”

Forrás: Facebook2022. 08. 26. 9:34
ORBÁN Balázs
Budapest, 2022. június 20. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt jelent meg A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyv, amelyet Washington, Brüsszel és London után Lengyelországban is bemutattunk a Felczak Intézet V. Lengyel–Magyar Vezetőképző Nyári Egyetemén tegnap este – írta Orbán Balázs legújabb Facebook-bejegyzésében.

„Közép-Európa országainak sorsa erősen összeforrt. Ha mi, itt élők nem vagyunk képesek erőt mutatni, akkor az egymással vetélkedő birodalmak játékszerei leszünk. A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregyét azért írtam meg, hogy áttekintsem, hogy nekünk, magyaroknak miként jelenik meg ez a sorsközösség. A történelmi dimenzió adott, s lényegében minden itteni nép tapasztalatai hasonlóak. 

A földrajzi dimenzió már különböző lehet, hiszen más preferenciákat alakít ki egy politikai közösség, ha hegyektől védett síkságon alapít államot, s mást, ha Kelet és Nyugat felé teljesen nyitott nagy európai síkságon rendezkedett be.

 Az eltérő adottságok pedig eltérő megoldásokat szülnek ugyanarra a problémára. De ez nem változtat azon a tényen, hogy a probléma közös. A közös sors pedig magában hordozza a felismerést is: ne bántsuk egymást, leljünk szövetségesre egymásban” – fűzte hozzá Orbán Balázs.

„Mára térségünk egész Európa motorjává válik, itt maradt fenn ugyanis az értékeire büszke, cselekvőképes és jelentőségteljes Európa ideálja. Amikor 1990-ben megszabadultunk az elnyomástól, ennek visszaállításán kezdtünk munkálkodni mi, magyarok és lengyel barátaink is. Mára pedig egyértelművé vált, hogy Európa vagy visszatér ezekhez az elvekhez és értékekhez, vagy kiszolgáltatottá válik. Nálunk még megvan a tudás, hogy elkerüljük mindezt.

Harminc éve azt gondoltuk, Európa a jövőnk, ma azt mondjuk, mi vagyunk Európa jövője!

Térségünk felnőtté, az európai politikát formálni képes szereplővé vált. Amikor pedig egy régió vagy ország szuverénné válik, akkor kezdődik az igazi munka. Ki kell találnunk önmagunkat, ki kell alakítanunk együttműködéseinket, képesnek kell lennünk önálló világmagyarázatot megfogalmazni, s együtt építeni a jövő Európáját.

Ez a kötet arra tesz kísérletet, hogy az önálló és szuverén gondolkodás lehetőségeit feltárja” – zárta Facebook-bejegyzését a miniszterelnök politikai igazgatója.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.