A jobboldal ismét esélyes az I. kerület irányítására

Szeptember 11-én újabb időközi önkormányzati választásokat tartanak. Három kisebb település mellett Budapest I. kerületében is új önkormányzati képviselőt választanak. Az időközi tétje, hogy V. Naszályi Márta polgármester képes lesz-e visszaszerezni a baloldali többségét a helyi képviselő-testületben.

2022. 09. 10. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veszprém megyei Borszörcsökön feloszlás miatt választanak új polgármestert és képviselő-testületet vasárnap, a Tolna megyei Faddon lemondás miatt kell új településvezetőt választani, Békés megyében, Medgyesbodzáson pedig haláleset miatt kellett kiírni időközi polgármester-választást. Budapest I. kerületében szintén lemondás miatt tartanak időközi választást az 5. számú önkormányzati egyéni választókerületben, 2019-ben ugyanis a helyi Momentum elnökét, Gelencsér Ferencet választották meg képviselőnek. Akkor tízből nyolc körzetet az összefogott baloldal nyert meg, a polgármesteri széket pedig szoros versenyben, 121 szavazatos különbséggel nyerte el a párbeszédes V. Naszályi Márta, akit szintén minden baloldali párt támogatott. Az így kialakult felállás a képviselő-testületben egyértelmű, ­10-5-ös baloldali fölényt tükrözött.

Ennek ellenére három év alatt a Karácsony-párti polgármester körül teljesen elfogyott a levegő. Gulyás Gergely Kristóf, helyi fideszes önkormányzati képviselő korábban lapunknak elmondta, hogy sok más, baloldal által vezetett önkormányzathoz hasonlóan az I. kerületben is töredezik az egység, nem példa nélküli, hogy a momentumosok, a volt jobbikosok, de olykor még a DK-s képviselő is kiszavaz a szövetségből.

A baloldal megosztottsága akkor kapott először nagyobb nyilvánosságot, amikor az Alföldi Róbert nevével fémjelzett Átrium magánszínházat akarta 35 millió forinttal támogatni a polgármester. Ekkorra Gelencsér Ferenc már lemondott a képviselőségről, hiszen a Gyurcsány-listáról bejutott a parlamentbe április 3-án. A baloldali színházat pedig a testületben ülő, a Jobbikból korábban kilépett, jelenleg a Polgári Válasz nevű párt színeiben politizáló, önmagukat jobboldalinak valló két képviselő sem támogatta. Az így felálló 7-7-es patthelyzet hatására V. Naszályi visszakozott, és végül a nyári szünet előtti utolsó testületi ülésen nem nyújtotta be az Átriumot támogató nyilatkozatot.

Ugyanezen az ülésen jelentősen meg is nyirbálták a Karácsony-párti polgármester jogköreit, mivel egy Fidesz által benyújtott javaslatot a volt jobbikos képviselőkön kívül az LMP önkormányzati képviselője is támogatott.

A módosítás célja többrétű volt, amellett, hogy V. Naszályi Márta polgármester hatásköreit korlátozzuk 

– mondta lapunknak akkor a beterjesztő fideszes önkormányzati képviselő.
Ezek után V. Naszályi gőzerővel kezdett kampányolni momentumos alpolgármestere mellett, akit a távozó Gelencsér Ferenc helyére ültetett be. Korsós Borbála korábban a momentumos politikus titkárnőjeként dolgozott, hamar eldőlt, hogy a helyi baloldal őt indítja majd a megüresedett egyéni önkormányzati képviselői helyért. Vélhetően egy politikai alku miatt nevezte ki V. Naszályi már azelőtt alpolgármesternek a képviselőjelöltet, hogy bármilyen politikai teljesítményt letett volna az asztalra. Korábban ugyanis a Momentum is lázadozott a polgármester egyes ötletei ellen, a háromfős frakció­jukat így azonban maga mellé állította V. Naszályi.

A Fidesz jelöltje Fazekas Csilla lesz, ha ő nyeri a vasárnapi időközi önkormányzati választásokat, akkor a korábban taglalt konfliktusoknak köszönhetően a baloldali polgármester és az őt támogató helyi politikusok 8-7 arányban kisebbségbe kerülnek, ami azt jelenti, hogy rövid kitérő után újra jobboldali többség alakulhat ki a budai Várnegyedben.

Borítókép forrása: Facebook/Fazekas Csilla

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.