időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

A rövid napos időszakok mellett záporokra kell számítani

Forrás: Met.hu/Köpönyeg
2022.09.22. 06:19 2022.09.22. 08:13
A rövid napos időszakok mellett záporokra kell számítani

A változó mennyiségű és vastagságú, elsősorban gomolyfelhőzetből délelőtt még kis számban, majd délután a Dunától keletre már több helyen alakulhat ki zápor, néhol zivatar – írja a Met.hu.

A nyugati országrészben ugyanakkor több lesz a napsütés, és csak néhol valószínű zápor. Az északi, északnyugati szél főleg a Dunántúlon és az északkeleti megyékben többfelé élénk lesz, záporok, zivatarok mentén átmeneti szélerősödés is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. 

Késő este 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: Met.hu

Csütörtök napközben ismételten főként a Dunától keletre alakulhat ki néhány zivatar, a Dunántúlon kisebb ezek kialakulási valószínűsége. Az erősebb cellákat intenzív csapadék (általában 10-20 mm), átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérheti. Estére stabilizálódik a légkör.

Orvosmeteorológia

Fronthatás nem terheli szervezetünket. Az arra érzékenyeknél hidegfronti hatásra jellemző tünetek jelentkezhetnek: feszültebbek, idegesebbek lehetnek, romolhat a koncentrációképességük, ami a balesetveszélyt is fokozza – írja a Köpönyeg.  

A megfigyelések szerint ilyenkor a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő, görcsös fejfájás alakulhat ki. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. 

Borítókép: érdekes fényjátékot képeznek a Rákóczi híd fölött, a felhők között átsütő napsugarak (Fotó: MTVA/Róka László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.