Albin 2024. március 1.
logo

Cseh Katalin-ügy: erősítheti a gyanút a prágai jogsegély

Pámer Dávid
2022.09.14. 08:14 2022.09.14. 13:44
Cseh Katalin-ügy: erősítheti a gyanút a prágai jogsegély

A Magyar Nemzet értesülése szerint a gyanút erősítheti az a prágai jogsegély, amit még a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében kezdeményezett a költségvetési csalás miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A jogsegélyt a Fővárosi Főügyészség és a NAV is elemezte, majd az adatok alapján arra jutottak, hogy újabb nyomozási cselekmények elvégzése szükséges.

Lefordították és kielemezték a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében megérkezett prágai jogsegélyt a magyar hatóságok – tudta meg lapunk. Információink szerint a cseh hatóságok válasza erősítheti a gyanút a jelenleg ismeretlen tettes ellen zajló költségvetési csalásos ügyben. Ismert, a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó. A hivatalos és más nyilvános adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy

a cégháló tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot. 

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomozást indított, amelynek részeként a hatóság tavaly kutatást is tartott az egyik cég telephelyén. Az adónyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt. A NAV-osok egyebek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz. A jogsegélyre adott választ júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak, a dokumentumot pedig azóta már lefordították és elemezték is az illetékesek. Az ügyben megkerestük a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészséget, tőlük azt a választ kaptuk, hogy „a jogsegélyre adott választ a nyomozó hatóság és a Fővárosi Főügyészség is elemezte. Ez alapján további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges, amelyekről azonban az eljárás érdekeire figyelemmel nem adható bővebb tájékoztatás.”  Az, hogy a gyanú nem gyengült, a főügyészség válaszából is kiolvasható, hiszen, mint írták, az ügyben további lépések várhatók a hatóságoktól.

Sajátjai is lehazaárulózzák

Kapkodja a levegőt Cseh Katalin, a Momentum uniós képviselője, amiért Novák Katalin állami kitüntetésben részesítette Geert Wilderst.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.