Cseh Katalin-ügy: erősítheti a gyanút a prágai jogsegély

A Magyar Nemzet értesülése szerint a gyanút erősítheti az a prágai jogsegély, amit még a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében kezdeményezett a költségvetési csalás miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A jogsegélyt a Fővárosi Főügyészség és a NAV is elemezte, majd az adatok alapján arra jutottak, hogy újabb nyomozási cselekmények elvégzése szükséges.

Pámer Dávid
2022. 09. 14. 8:14
CSEH Katalin
Strasbourg, 2019. július 16. Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefordították és kielemezték a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében megérkezett prágai jogsegélyt a magyar hatóságok – tudta meg lapunk. Információink szerint a cseh hatóságok válasza erősítheti a gyanút a jelenleg ismeretlen tettes ellen zajló költségvetési csalásos ügyben. Ismert, a Cseh Katalinékhoz köthető cégháló ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó. A hivatalos és más nyilvános adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy

a cégháló tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot. 

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomozást indított, amelynek részeként a hatóság tavaly kutatást is tartott az egyik cég telephelyén. Az adónyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt. A NAV-osok egyebek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz. A jogsegélyre adott választ júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak, a dokumentumot pedig azóta már lefordították és elemezték is az illetékesek. Az ügyben megkerestük a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészséget, tőlük azt a választ kaptuk, hogy „a jogsegélyre adott választ a nyomozó hatóság és a Fővárosi Főügyészség is elemezte. Ez alapján további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges, amelyekről azonban az eljárás érdekeire figyelemmel nem adható bővebb tájékoztatás.”  Az, hogy a gyanú nem gyengült, a főügyészség válaszából is kiolvasható, hiszen, mint írták, az ügyben további lépések várhatók a hatóságoktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.