időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

„A baloldal a háború és a szankciók oldalán áll”

Máté Patrik–Kreft-Horváth Márk
2022.09.26. 15:08 2022.09.26. 16:21
„A baloldal a háború és a szankciók oldalán áll”

– A hozzászólások alapján a magyar baloldal a háború, valamint a szankciók oldalán áll. Ez hiba, mert a háború és a szankciók ártanak a magyaroknak – kezdte a parlamenti viszonválaszát Orbán Viktor. A kormányfő a Mi Hazánk frakcióvezetőjének a felszólalására reagálva kiemelte: a konzultáció nem időszerűtlen, mert az Európai Unióban a szankciókat hathavonta mindig felülvizsgálják.

– Magyarország az olajszankciókat nem szavazta meg 

– emlékeztetett a miniszterelnök. Hozzátette: hazánk az olajembargó alól kivételt kapott, a gázról, valamint a nukleáris termékekre vonatkozó szankciókat azért nem tűzik napirendre.

– A többi szankció nem vágott a magyarok érdekébe, és ezért nem bontottuk meg az európai egységet – jegyezte meg Orbán Viktor. Kiemelte: egyensúlyt kell teremteni az európai egység és a magyar érdekek között.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a rendszerhasználati díj tekintélyes része amiatt létezik, mert a megújuló energiaforrásokat rá kell vezetnünk a rendszerre. Orbán Viktor nem javasolja, hogy ezt csökkentsék, emiatt kell fenntartani a díjat. Az áfacsökkentés szerinte azért nem jó javaslat, mert ma az áfabevételek is a rezsicsökkentési alapot gazdagítják. – Ráadásul az a tapasztalatunk az elmúlt harminc évből, hogy egy áfacsökkentés után a haszon a kereskedőknél marad – tette hozzá Orbán Viktor. A vagyonadót sem támogatja a miniszterelnök, mert szerinte ez a kommunizmust idézi.

– A romák felzárkóztatással kapcsolatos programjait sem állítják le – jelezte a Mi Hazánk frakcióvezetőjének felvetésére a miniszterelnök. Ungár Pétert arról tájékoztatta a miniszterelnök, hogy 2010 után a Molt a jobboldali kormány vásárolta vissza az oroszoktól. Emellett a gáztározókat is visszavásároltuk, hogy azokat a magyar érdekek szerint lehessen használni. A szélenergia-termelés újraindításának indokoltságában nem biztos a miniszterelnök, de várja, hogy a parlament megvitassa a kérdést. 

– A kormány a napenergiával kapcsolatos fejlesztéseket továbbra is támogatja 

– rögzítette a miniszterelnök.

– Mit kell tenni? – tette fel a kérdést Orbán Viktor, majd elmondta, hogy az Egyesült Államokkal kell tárgyalni, és a tűzszünetet minél korábban elérni. Szerinte, akik arról beszélnek, hogy az ukránok és az oroszok tárgyalása fogja lezárni a háborút, azoknak nincs fogalmuk a nemzetközi politikáról. – Ennek a háborúnak a lezárását orosz–amerikai tárgyalás fogja jelenteni, nekünk arra kell figyelnünk, hogy Európának is hangja legyen majd a tárgyalóasztalnál.

Gyöngyösi Mártonról elmondta, hogy valószínűleg most Donyeckben van, ahol éppen népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. A Jobbik frakcióvezetőjének hozzászólására úgy reagált a miniszterelnök: Dunaújváros és a Dunaferr kérdésével foglalkoznak, a napokban választ is fog adni a kormány a bajba jutott vasmű ügyében.

– A katások adóját csökkentette a kormány – reagált a Párbeszéd felszólalására a miniszterelnök. Az MSZP-s hozzászólásra azt válaszolta Orbán Viktor, hogy Gurmai Zita összekeveri a magyar társadalmat a Magyar Szocialista Párttal, amikor szétesésről beszél. A Momentum frakcióvezetőjét arra emlékeztette, hogy nem osztogatás volt idén, hanem visszaadták a 13. havi nyugdíjat és megadták az adómentességet a 25 év alatti fiataloknak.

A miniszterelnök szerint példátlan a magyar demokrácia történelmében, hogy a teljes magyar baloldal kampányát külföldről, Amerikából finanszírozták. Orbán Viktornak az a meggyőződése, hogy a baloldal azért szankciópárti és azért támogatja a bevándorlást, mert megrendelőik ezt kérik tőlük.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: Kurucz Árpád)

Szócsaták az Országgyűlésben

Döntött a tisztelt Ház: Meghosszabbítható a veszélyhelyzet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.