időjárás -3°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Orbán Viktor és Novák Katalin a legnépszerűbb a fiatalok körében

Magyar Nemzet
Forrás: Társadalomkutató.hu
2022.09.05. 09:17 2022.09.05. 16:44
Orbán Viktor és Novák Katalin a legnépszerűbb a fiatalok körében

Az első szavazó fiatalok harminchét százaléka készítene szívesen közös képet Orbán Viktorral, aki ezzel tetemes előnnyel vezeti a szelfibajnokságot a vezető politikusok között

derült ki az az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legfrissebb felméréséből. A miniszterelnököt Novák Katalin köztársasági elnök követi a népszerűségi listán, vele a 18–21 évesek mintegy huszonhárom százaléka készítene közös képet. 

Az ellenzéki vezetők többsége viszont jócskán kevesebb, mintegy tíz százalék körüli, vagy annál is rosszabb arányt ért el. Márki-Zay Péterrel, az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltjével tízből valamennyivel több mint egy 18–21 éves fiatal fotózkodna (12 százalék), szemben a budapesti főpolgármester Karácsony Gergely tizenhat százalékos eredményével. Őket Duró Dóra, Jakab Péter, Toroczkai László és Fekete-Győr András követi tíz százalék körüli eredménnyel. A Gyurcsány-házaspárral még kevesebben mutatkoznának egy képen, Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával a magyar fiatalok kilenc százaléka szelfizne. 

A rokonszenv–ellenszenv mellett ugyanakkor az ismertség is kulcstényező, amelyben a vezető ellenzéki politikusok összességében elmaradnak a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől.

A legkevésbé Tóth Bertalan MSZP-társelnök ismert, róla mondták a legtöbben, hogy nem ismerik (43 százalék), de az első szavazók mintegy harmada számára Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes és Toroczkai László neve sem cseng ismerősen, sőt Fekete-Győr András korábbi Momentum-elnök is ismeretlen a fiatalok bő negyede (27 százaléka) számára.

A kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor személye az első szavazók korosztályában is komoly vonzerővel bír, nincs hozzá mérhető népszerűségű politikus az ellenzéki térfélen. Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan magas elutasítottságú Gyurcsány Ferencet is megelőzve, a legfiatalabb választók közel háromnegyede (72 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy Márki-Zay Péterrel nem szívesen szerepelne közös képen. 

Ezzel megdőlt az a kampányban sokat hangoztatott állítás, miszerint Márki-Zay Péter a többi ellenzéki politikusnál eredményesebben tudja megszólítani a kormánykritikus fiatalokat.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fiatalok körében (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.