A baloldali ellenzék kottájából játszana az uniós küldöttség

Aggodalmát fejezte ki Deutsch Tamás, amiért az uniós bizottság ismét egyoldalúan fog tájékozódni hazánkban.

Munkatársunktól
2022. 10. 26. 17:56
DEUTSCH Tamás
Budapest, 2021. november 14. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának elnökéhez, Sabine Verheyenhez a szakbizottság november 2–4. közötti budapesti látogatásával kapcsolatban. Ebben kifejtette, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjeként megkülönböztetett figyelemmel kíséri az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága küldöttségének november 2–4. közötti budapesti látogatása programjának előkészítését. Értesülése szerint a látogatás végleges programjának összeállítása „fájóan egyoldalúra” sikeredett. „Történt mindez annak ellenére, hogy 

Bocskor Andrea képviselőtársam és más jobboldali képviselők több tucat intézményt és személyt is szíves figyelmükbe ajánlottak. Sajnálatos és érthetetlen, hogy a bizottság ezeket a javaslatokat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta.” 

– jelentette ki. Ennek következtében pedig egy olyan kiegyensúlyozatlan látogatási programot fogadtak el, amelyben „ordító aránytalanság” figyelhető meg a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek javára – vélekedett.

Deutsch Tamás meggyőződését fejezte ki, hogy egy EP szakbizottság küldöttsége csak akkor töltheti be a tényfeltáró szerepét, ha a látogatása során a misszió által érintett kérdéseket több oldalról is megvizsgálja és a látogatás programját a lehető legkiegyensúlyozottabban állítja össze. 

Az a tény, hogy a mintegy kéttucatnyi harcosan kormányellenes, baloldali és liberális politikus, civil aktivista, újságíró és a kulturális ágazatban dolgozó személy mellett a látogatás során csupán néhány kormányzati szereplővel folyik egyeztetés – teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar kulturális, média- és civil világ jobboldali, polgári, nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata irányzatainak és műhelyeinek képviselőit –, nem adhat hiteles, objektív és teljes képet a valóságról

 – fejtette ki.

A magyar uniós képviselő szerint a „szélsőségesen egyoldalú” program alapján kizárólag egy politikailag és ideológiailag elfogult jelentés állítható majd össze. A látogatási program összeállításának mikéntje megerősíti a gyanút, hogy nem egyszerűen az elvárható körültekintés hiányával, hanem tudatos politikai szándékkal magyarázható a program kiegyensúlyozatlansága – tette hozzá.

Rendkívül sajnálatosnak vélte, hogy 

a vélemények sokszínűségére oly gyakran hivatkozó kulturális és oktatási bizottság budapesti missziójának látogatási programja semmibe veszi a kiegyensúlyozottság és sokszínűség legelemibb elvárásait is.

A kormánypárti politikus a szakbizottság elnökének címzett levelet egy kísérőlevéllel eljuttatta az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának is. Ebben kifejezte meggyőződését, mely szerint 

a pártatlanság és a pluralizmus sérthetetlen alapelvek, amelyeket az EP szerveinek minden körülmények között be kell tartaniuk, valamint úgy vélte, hogy az európai parlamenti tényfeltáró küldöttségek munkáját semmilyen politikai csoportnak nem szabad eszközzé tennie és kisajátítania.

Borítókép: Budapest, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője beszédet mond a párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.