DatAdat-ügy: a DK-közeli álhírportál kiadója hallgat

Az Ezalényeg.hu-t kiadó cég ügyvezetőjéhez, Páva Zoltánhoz fordultunk annak érdekében, hogy kiderüljön: véletlen-e, hogy ugyanaz a gazdasági társaság intézi a kiadó könyvelését, mint amely a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdatnak, illetve a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek is bedolgozik hasonló munkakörben. Választ idáig nem kaptunk.

Munkatársunktól
2022. 10. 26. 17:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusztán véletlen egybeesés-e, hogy ugyanaz a könyvelője az Ezalényeg.hu-t kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek, mint aki a DatAdat számára végzi a könyvelést, illetve a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek dolgozik be? Miért pont a Szegiben megtalálható könyvelőre bízták ezt a munkát? – tettük fel kérdéseinket Páva Zoltánnak, az Oraculum 2020 Kft. ügyvezetőjének, válasz azonban nem érkezett.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy bizonyos Tóth Józsefnéhez köthető cégek végzik a könyvelést a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat Professional Kft.-nek, valamint szintén a hölgyhöz köthető az a vállalkozás, amely Demokratikus Koalíció EP-lépviselőinek kifizetőhelyét üzemelteti a borsodi Szegiben. Mindemellett megtudtuk, Tóth Józsefné cége az Ezalényeg.hu-nak is könyvelési munkákat végez.

A baloldali álhírportált 2019-ben hozták létre, hogy oroszlánrészt vállaljon a baloldal önkormányzati kampányában és lejárató anyagokat terjesszen a közösségi médiában.

A vállalkozás vezetését Páva Zoltánra bízták, aki régi káder: édesapja volt szocialista országgyűlési képviselő, aki egykor Komló polgármesteri tisztségét is betöltötte. Ifjabb Páva Zoltán pedig 2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején az MSZP, a szocialista frakció és a kabinet közötti kapcsolattartás koordinációjáért felelt. 

Az Ezalényeg.hu az önkormányzati voksolás óta is működik, és ugyanúgy a baloldali propaganda szócsöve maradt a 2022-es országgyűlési választás és a kampány során. A Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelmét követően másnap nem frissült az oldal, az is kérdéses volt, hogy egyáltalán megmaradhat-e. A portálba és a mögötte levő kiadóba azonban túl sok pénzt fektetett be a baloldal, hogy csak úgy elengedje. A Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó cégek jelentős összegeket kaptak a DK frakciójától „közösségimédia-tanácsadás” címszó alatt. Mindebből levonható a következtetés: egyre nyilvánvalóbb, hogy a baloldali gépezet a Gyurcsány–Bajnai duó együttműködésére épül, akik egy szövevényes hálózatot hoztak létre, melynek legfontosabb elemei a DatAdat és az Ezalényeg.hu. 

Mint köztudott, a NAV már két alkalommal tartott kutatást a DatAdat-ügyben.

A cégcsoport ügyletei miatt az adóhatóság költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. A NAV gyanúja szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette a fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. A DatAdat ügyei kapcsán a rendőrség és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik.

Borítókép: Bajnai Gordon 2014-ben (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.