Sorosék befolyásolni akarták a magyar választásokat

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a baloldalon példátlan kampányfinanszírozási botrány robbant ki.

2022. 10. 24. 14:58
HALÁSZ János
Budapest, 2020. november 30. Halász János fideszes képviselõ felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 30-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Soros György egyik szervezetétől, az Action for Democracytól érkezett pénz a dollárbaloldalhoz – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Halász János. A Fidesz frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, hogy a baloldal kétmilliárd forinthoz jutott így az országgyűlési választás kampányában. Jelezte: a botrány nem minden előjel nélkül robbant ki, hiszen már 2019 óta gyűltek a titokzatos amerikai pénzek a baloldal kampánya mögött, amire korábban Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje is utalt.

– Idén, a kampány kellős közepén Márki-Zay elárulta, hogy szövetséget kötött Sorosék amerikai csapatával, az Action for Democracyval. Ez az a közelmúltban létrehozott csoportosulás, ami csupa Soros-emberből áll, igazgatója pedig az a Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főtanácsadója 

– húzta alá a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Kiemelte, hogy a szervezet célja a magyar választások befolyásolása volt.

– A New Yorkban élő Korányi Dávid korábban Bajnai Gordon főtanácsadója, majd kül- és biztonságpolitikáért felelős szakállamtitkára is volt. Ennek fényében nem meglepő, hogy a baloldalnak küldött dollárok nagy része Bajnai cégéhez, a baloldal kampányát segítő DatAdathoz gurultak – jegyezte meg Halász. Emlékeztetett, hogy a szervezet ellen költségvetési csalás gyanúja miatt zajlik nyomozás.

– A rendszerváltás óta nem fordult elő olyan, hogy külföldi magánszemély vagy cégek nyílt kampánytámogatással próbáltak befolyást szerezni az országgyűlési választásokon, ez ugyanis Magyarországon szigorúan tilos 

– hívta fel a figyelmet.

Válaszában Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy az elmúlt több mint harminc évben konszenzus volt arról a pártok között, hogy nem lehet külföldről anyagi támogatást elfogadni a választásokhoz.

– Ezt a törvények is tartalmazzák 

– szögezte le. Mint mondta, indokolt, hogy az Országgyűlés szakbizottsága és a nyomozó hatóságok is vizsgálatot indítottak. Szerinte mindenkinek az érdeke, hogy kiderüljön az igazság.

– Át kell gondolni a kampányfinanszírozás szabályainak a megerősítését 

– vetítette előre Répássy.

Borítókép: Halász János (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.