Tordai már sortüzet vizionál

A Párbeszéd frakcióvezetője szerint a kormánynak nincs már felhatalmazása.

2022. 10. 24. 14:38
TORDAI Bence
Budapest, 2018. június 26. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselõje az Európai Unió adatvédelmi reformjával összefüggõ módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáján az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 26-án. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint nem adottak Magyarországon a kormányzás feltételei, mert csak lopás és propaganda van. Úgy vélte, hogy nincs társadalmi támogatottsága a kormánynak, mert Orbán Viktor miniszterelnök elbújt a nép elől, és amíg ő csupán 80 vagy 180, addig Karácsony Gergely főpolgármester 80 ezer ember előtt mondta el ünnepi beszédét október 23-án, ahol „csillogó szemű diákok” tűntek fel a tömegben. Hozzátette, a kormánynak nincs erkölcsi alapja, mert a kormányfő elárulta ’56 eszméjét és saját ’89-es gondolatait, majd egy obszcén tüntetőt idézett finomított megfogalmazásban a tegnapi tanártüntetésről. Nincs szakmai megalapozottsága sem a kormányzásnak, az oktatási rendszer összeomlott – hangsúlyozta, majd kijelentette, hogy a parlamenti karzaton helyet foglaló fiatalok is el tudják ezt mondani. Kitért arra, hogy 16 ezer pedagógus és 700 betöltetlen háziorvosi praxis hiányzik, ezért 900 ezer embernek nincs alapfokú ellátása, így a kormány a közszolgáltatások biztosításában megbukott. Véleménye szerint Karácsony Gergely megoldotta a kukások problémáját, 

maguk pedig legszívesebben közéjük is lövethetnének, ahogy a klasszikus mondta

– fogalmazott, mire a kormánypárti padsorokban felhördülés tört ki. Befejezésül a Párbeszéd képviselője annyit mondott, hogy szerinte nem adottak a kormányzás feltételei. 

Kövér László házelnök a felszólalás után tájékoztatott, hogy a karzaton ülők az Országgyűlés Hivatalának vendégei és „lehet, hogy szimpatizálnak egyik vagy másik párttal”, de amiről Tordai Bence beszélt, „arról ők nem tehetnek”.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában elmondta, hogy április 3-án a kormány kitüntetett bizalmat kapott hárommillió embertől, és megadja a bizalmat az ellenzéki szavazóknak, tehát nem olyan hangnemben beszél róluk, mint Tordai a kormánypártiakról. A tegnapi tüntetésekkel kapcsolatban 

örömének adott hangot, hogy hazánkban mindenki elmondhatja a véleményét, ami ellentétben áll azzal az időszakkal, amit a baloldal vezérelte lovasroham, gumilövedék és szemkilövetés jellemzett. 

A szakmaiságot illetően hangsúlyozta, hogy a fővárosban káosz, romló közlekedés, köztisztaság és összehangolatlan beruházások vannak, és 2019-ben Karácsony fűtéstámogatást ígért minden nyugdíjasnak, melyből ebben a formában semmi sem lett. Felidézte, hogy az árnyékkormány szerint az árstopokat ki kell vezetni. Úgy vélekedett, a Párbeszéd azokkal kötött szövetséget, akik nem bért emeltek a pedagógusoknak, hanem rontották az oktatás színvonalát. 

Dömötör Csaba kiemelte a kormány kiállását a brüsszeli döntések ellen, mert azok térdre kényszerítik az Európai Unió gazdaságát, és közölte, a kormányfő elérte, hogy ezek a döntések hazánkra ne vonatkozzanak. 

Felhívta a figyelmet, hogy ha a baloldalon múlt volna, a gázellátás most nem lenne biztosított, és nem számolhatnánk már az atomenergiával sem, valamint Magyarország sem kapná meg az uniós forrásokat. Végül kritizálta az ellenzéket amiatt, hogy nem szavazzák a meg a törvénymódosításokat, így Magyarország nem jut az uniós forrásokhoz. 

Az államtitkári felszólalás után Kövér László figyelmeztette a Párbeszédet, hogy ne beszéljenek folyamatosan a kormánypárti felszólalás alatt, mert a házelnök szerint a párbeszéd nem ezt jelenti.

Borítókép: Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője az Európai Unió adatvédelmi reformjával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 26-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.