időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

A kormány felére csökkentette a kisvállalkozások elszámolási kötelezettségét

Magyar Nemzet
2022.11.10. 14:48 2022.11.10. 14:58
A kormány felére csökkentette a kisvállalkozások elszámolási kötelezettségét

Majd kétezer vállalkozást segíthet ki a bajból a kormány azzal, hogy az eddigi 60 százalékról 30 százalékra mérséklődött a 12 hónapon belül elszámolandó támogatási előleg mértéke 

– derült ki a hétfő esti Magyar Közlönyből. Az indoklás szerint annak érdekében, hogy a vállalkozások terheit – a Covid-járvány és az orosz–ukrán háború okozta negatív gazdasági hatások miatt – a változó körülményekre tekintettel tovább csökkenjenek, a kormány átmeneti jelleggel módosította az uniós forrásokat tartalmazó pályázatok elszámolási rendjét. A változtatás a Ginop és a Ginop Plusz keretében pályázó azon mikro-, kis- és középvállalkozások projektjeit érinti, melyek feltételesen visszatérítendő támogatás formájában szereztek támogató döntést. 

Mintegy kétezer kedvezményezettet érinthet a könnyítés.

Ez nagyjából ugyanakkor 210 milliárd forintnyi forrás.  Úgy tudni, nagyon sok piaci szereplő attól fél, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egy éven belül nem tudnak elszámolni a kapott támogatás hatvan százalékával, mert több beruházás megcsúszott és teljesíthetetlenné vált vagy válhat. Ezért döntött úgy a kormány, hogy átmenetileg a felére csökkenti az elszámolási kötelezettség mértékét.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.