A kormány felére csökkentette a kisvállalkozások elszámolási kötelezettségét

Mintegy kétezer kedvezményezettet érinthet a könnyítés.

Magyar Nemzet
2022. 11. 10. 14:48
null
bodrogkeresztur borecet muvek csaladi vallalkozas manufaktura kkv havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majd kétezer vállalkozást segíthet ki a bajból a kormány azzal, hogy az eddigi 60 százalékról 30 százalékra mérséklődött a 12 hónapon belül elszámolandó támogatási előleg mértéke 

– derült ki a hétfő esti Magyar Közlönyből. Az indoklás szerint annak érdekében, hogy a vállalkozások terheit – a Covid-járvány és az orosz–ukrán háború okozta negatív gazdasági hatások miatt – a változó körülményekre tekintettel tovább csökkenjenek, a kormány átmeneti jelleggel módosította az uniós forrásokat tartalmazó pályázatok elszámolási rendjét. A változtatás a Ginop és a Ginop Plusz keretében pályázó azon mikro-, kis- és középvállalkozások projektjeit érinti, melyek feltételesen visszatérítendő támogatás formájában szereztek támogató döntést. 

Mintegy kétezer kedvezményezettet érinthet a könnyítés.

Ez nagyjából ugyanakkor 210 milliárd forintnyi forrás.  Úgy tudni, nagyon sok piaci szereplő attól fél, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben egy éven belül nem tudnak elszámolni a kapott támogatás hatvan százalékával, mert több beruházás megcsúszott és teljesíthetetlenné vált vagy válhat. Ezért döntött úgy a kormány, hogy átmenetileg a felére csökkenti az elszámolási kötelezettség mértékét.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.