Fantomokkal tárgyalt Dobrev Klára és Mustó Géza

Mustó Géza, az árnyékkormány belügyminisztere október végén arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel tárgyalt Dobrev Klára társaságában. A kérdéses szervezetek azonban úgy tájékoztatták lapunkat, hogy nem történt ilyen. Mindeközben kiderült: Mustó Géza az árnyékkormány belügyminisztereként közzétett bemutatkozásában húszéves vállalkozói tapasztalatát ajánlja a választók figyelmébe, csakhogy az elmúlt évtizedekben egyetlen bt.-ben volt érdekelt 2004 és 2009 között.

2022. 11. 04. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Rendvédelmi szakszervezeti vezetőkkel folytattunk megbeszélést Kőbányán Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök vezetésével” – írta a Facebook-oldalán Mustó Géza, az árnyékkormány belügyminisztere október 28-án. Hozzátette: felkérést kapott Dobrevtől egy átfogó rendvédelmi csomag kidolgozására.

 

A szakszervezetek nem tárgyaltak

A Rendőr Szakszervezetek Védegyletének főtitkára, Pósa Zoltán lapunk kérdésére úgy válaszolt, hogy kaptak ugyan meghívót, ám munkahelyi elfoglaltság miatt nem vettek részt az eseményen. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Bárdos Judit szintén azt nyilatkozta lapunknak, hogy nem voltak ott a találkozón. 

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára, Balázs Ildikó elmondta: ők sem jelentek meg a megbeszélésen. A biztonság kedvéért megkérdeztük a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét is, ám Salamon Lajos elnök szerint ők sem képviseltették magukat.

Érdekesség, hogy a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára nem reagált a Magyar Nemzet megkeresésére,

 azonban a szervezet középszintű vezetőitől azt a nem hivatalos tájékoztatást kaptuk, hogy a tárgyalás óta eltelt egy hét alatt ők nem kaptak semmilyen beszámolót ilyen egyeztetésről a főtitkártól, ami szinte bizonyosan azt jelenti, hogy az FRSZ nem képviseltette magát.

Kérdés, hogy akkor kivel egyeztetett Dobrev és Mustó. Ezt sajnos a „megbeszélésről” készült képekről sem tudtuk meg, ahol a két politikus mellett csupán egy olyan személy szerepel, aki a DK-s Új Köztársaságért Alapítvány más eseményein is látható. 

A DK-hoz eljuttatott kérdéseinkre semmilyen válasz nem érkezett.

 

Mustó vállalkozónak hazudja magát

Dobrev Klára szeptemberben nevezte meg árnyékkormánya tagjait. A névsor egyetlen meglepetése Mustó Géza Zoltán árnyék-belügyminiszter felbukkanása volt. A politikus jelenleg Kőbánya alpolgármestere a DK színeiben.

Mustó előéletéről keveset tudni, nyilvános szakmai önéletrajza nem lelhető fel az interneten. Korábban a Facebook-oldalán gazdasági szakembernek mondta magát, ám amikor megkérdeztük tőle személyesen, hogy ezt mire alapozta, akkor nem volt hajlandó válaszolni. 

Úgy tudjuk: csupán egy művelődésszervezői diplomája van.

A DK-hoz köthető Nyugati Fény nevű portálon jelent meg egy-egy bemutatkozó anyag az árnyékminiszterek tollából, ebben Mustó arról írt, hogy húsz évig vállalkozó volt. Ez könnyen ellenőrizhető: az Opten cégadatbázisban ennek nyomát sem látni. 

Mustó 2004 és 2009 között a magyarországi kutyákat és kisállatokat külföldre exportáló Hungarian Pets Bt. „képviselője” volt, ezenkívül semmilyen vállalkozásnál nem bukkan fel a neve. A politikust ismerő forrásaink szerint a 2010-es években körülbelül másfél évig egyéni vállalkozó volt, ám hogy pontosan mivel foglalkozott, arra nem tudtak válaszolni.

 

Vezérigazgatónak is hazudta magát

Amikor kőbányai és más, Mustót jól ismerő forrásoktól érdeklődtünk az árnyék-belügyminiszterről, akkor több helyütt is azt a választ kaptuk, hogy a politikust érdemes este nyolc óra után keresni, mert gyakran tartózkodik az Egyesült Államokban, és az időeltolódás miatt ilyenkor szokta felvenni a készüléket. 

Az amerikai utazások pedig azzal függnek össze, hogy Mustó korábban egy amerikai–magyar kontaktlencsegyártó vállalat vezetője – egyes források szerint vezérigazgatója – volt. Ezt az állítást több forrás egymástól függetlenül erősítette meg, az információ pedig Mustó Gézától származik.

Többen hozzátették, hogy a cég Budapest környékén, Vecsésen vagy Gyálon található.

Mindössze egy olyan céget találtunk, amelyre ráillik ez a leírás, a társaságnál azonban érdeklődésünkre azt közölték, hogy még sosem hallottak Mustóról. 

Forrásaink szerint az alpolgármester gyakori szófordulata saját magáról, hogy a multik világából érkezett, ám erre semmi sem utal, Mustó pedig nem hajlandó megnevezni korábbi munkahelyeit.

Ellenben úgy tudjuk: Mustó Géza Zoltán 2013 és 2017 között, valamint az alpolgármesterré választása előtti hónapokban is regisztrált munkanélküli volt.

Borítókép: Bemutatta árnyékkormánya tagjait Dobrev Klára (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.