Felelőtlen kérés a paksi bővítés leállítása

Az EU-ban csak Magyarországon csökkent a lakossági földgáz ára.

Bákonyi Ádám
Forrás: MTI2022. 11. 02. 13:10
KANÁSZ-NAGY Máté
Budapest, 2022. július 19. Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanász-Nagy Máté napirend előtt azt hangoztatta: a válságok időszakát éli a világ, és ezekből a kiutat a zöldmegoldások jelentik, ezért is indított az LMP zöldkonzultációt. 

A párt képviselője szerint bár a kormánynak az elmúlt tíz évben bőven lett volna ideje megszabadulni az orosz szénhidrogénfüggéstől, nem tett ezért semmit. A tücsök és a hangya meséjéhez hasonlította a történteket, szerinte a kormány a tücsök szerepét játszotta, ezért most télen sokaknak felkophat az álla.
Kanász-Nagy Máté hangoztatta: az LMP zöldkonzultációjában valódi megoldásokkal lehet találkozni, például a szélenergia tiltásának feloldásával, az országos szigetelési programmal, az atomenergia kivezetésével. A napenergia kapcsán azt firtatta, miért nem fejlesztette a kormány a villamosenergia-hálózatot.

Koncz Zsófia a válaszában kijelentette, hogy senki nem tett annyit az energiafüggetlenségért és -diverzifikációért, mint az Orbán-kormány. 

Az államtitkár hozzátette: 2010 előtt a baloldali kormányok eladták az energetikai cégeket és a földgáztározókat, és a szankciók miatti kiemelten rossz energiahelyzetben fontos, hogy ezek ismét magyar kézben vannak. Koncz rossz és felelőtlen kérésnek nevezte a paksi bővítés leállítását, szerinte ugyanis a villamosenergia-termelés növelése a mostani helyzetben kulcskérdés, a napenergiával összefüggésben pedig fontosnak tartotta a villamosenergia-hálózat fejlesztését, rugalmasabbá tételét. Az államtitkár hangsúlyozta: nemrég jött ki az Eurostat felmérése, amely szerint 2021 első fél éve és 2022 első fél éve között a gázárak a huszonnégy uniós tagállamból huszonháromban emelkedtek. 

– A gázárak Észtországban, Litvániában és Bulgáriában emelkedtek a legnagyobb mértékben, elsősorban az energiaköltségek miatt. Csak egyetlen olyan tagállam volt, ahol a lakossági fogyasztók számára a földgáz ára ugyanebben az időszakban kis mértékben csökkent, ez pedig Magyarország. Azt gondolom, hogy a jelenlegi téli időszakban ez egy nagyon-nagyon fontos üzenet a magyar emberek számára – fogalmazott az államtitkár. Leszögezte: a kormány számára mindig, minden körülmények között a magyar családok, a magyar emberek a legfontosabbak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.