időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Mintegy ezren tüntettek a Belügyminisztérumnál

Munkatársunktól
2022.11.30. 20:32 2022.11.30. 20:51
Mintegy ezren tüntettek a Belügyminisztérumnál

Az Egységes Diákfront szervezett tüntetést a Belügyminisztérium épülete elé, miután a tárca közleményében közölte: az Eötvös József Gimnáziumból, a Karinthy Frigyes Gimnáziumból és a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból összesen nyolc pedagógust bocsátottak el. Mindezt azzal indokolták, hogy a tanárok többszöri figyelmeztetés ellenére sem vették fel a munkát és polgári engedetlenséget folytattak. Az eseményen Törley Katalin általános sztrájkra szólított fel és bejelentette: december 3-án a Klebelsberg Központ előtt lesz tüntetés.

„Ne rúgjátok ki a tanárainkat!”, „A csend nem rend”, „Ha nincs tanár, nincs jövő” skandálta az a mintegy ezer tüntető, akik a Belügyminisztérium épülete előtt gyűltek össze ma este. 

A demonstráció fő szónoka baloldali kötődésű Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója volt, akit két hónappal ezelőtt szintén polgári engedetlenség miatt bocsátottak el. Beszédében felszólította Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt és Pintér Sándor belügyminisztert a lemondásra, Orbán Viktor miniszterelnököt pedig alkalmatlannak nevezte, és azt követelte, hogy távozzon a kormány éléről.

 Kijelentette: ha szombatig nem helyezik vissza az elbocsátott tanárokat, radikálisabb eszközöket használnak majd, és minden diákot felszólított a sztrájkra. Hozzátette: a szülők védjék meg a tiltakozó tanárokat, a pedagógusok pedig folytassák a munkabeszüntetést, illetve mondjanak fel. Bejelentette: az általános sztrájk érdekében ülősztrájkkal, polgári engedetlenséggel, élő lánccal és utcai demonstrációkkal folytatják a tiltakozást, december 3-án pedig a a Klebelsberg Központ előtt tüntetnek majd.

Az eseményen több diák és a Karinthy két elbocsátott tanára is felszólalt, majd elénekelték a noÁr mozgalom Mi vagyunk a grund című dalát és a hHimnuszt. 

Borítókép: Pedagógustüntetés (Fotó: Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.