időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo
A köztársasági elnök szerint az egyetemes tudáskészletben markánsan benne van a magyar elme produktuma

Novák Katalin: A magyar tudós különleges bölcsőbe születik

Kreft-Horváth Márk
Forrás: sandorpalota.hu
2022.11.03. 14:31 2022.11.03. 14:43
Novák Katalin: A magyar tudós különleges bölcsőbe születik

A magyar tudós különleges bölcsőbe születik. Örökül kapja az egyedülálló magyar nyelvet, az abból adódó egyedi gondolkodásmódot, a magyar észjárást, inspirálja a gazdag magyar kultúra és a csodálatos Kárpát-medencei környezet

– fogalmazott a magyar tudomány ünnepére küldött beszédében a köztársasági elnök. 

Novák Katalin szerint a magyar tudós sem lehet más, mint honfitársai. 

– Egyedi nézőpontból szemléli a valóságot, és ebből alkot egyetemes értékeket. Szabadságvágya a korlátoktól mentes szabad gondolatban, merészsége a világ titkainak csökönyös fürkészésében, találékonysága a tudományos problémák kreatív megoldásában mutatkozik meg, amelyekhez társul a sikerhez elengedhetetlen magyar furfang, kitartás és mély alázat – írta ünnepi beszédében az államfő. 

Novák Katalin úgy fogalmazott: a mostani nehéz időkben életünknek számtalan területét kell újragondolni. Ebben segíthet nekünk a tudomány világa és eszköztára: fogódzót ad az útkeresésben, irányt mutat az új utak felfedezésében. Számítunk a magyar szellemi erőre!

Felidézte, hogy az egyetemes tudáskészletben markánsan benne van a magyar elme produktuma. – Szentgyörgyi Albert, Neumann János, Gábor Dénes vagy Karikó Katalin korszakos felfedezései nélkül sokkal szegényebb lenne az emberiség. Ennek is köszönhető, hogy a magyar tehetséget mindenhol elismerik a világban – sorolta. 

– Miért lehet egy tizenötmilliós nemzet ennyire felülreprezentált a világ tudományos vérkeringésében? – hangzott el a kérdés a beszédben. Válaszként a harminc éve eltávozott nagyszerű magyar fizikust, Bay Zoltánt idézte: 

gondolkodásmódunk, jellemünk már gyermekkorunkban kialakul, és ez rányomja bélyegét későbbi életünkre. A korai érzések, gondolatok belénk maródnak, velünk élnek.

A köztársasági elnök beszédét Király András, a Köztársasági Elnöki Hivatal tervezésért és elemzésért felelős igazgatója olvasta fel az ünnepségen.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.