időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Soltész Miklós: A templomfelújítások segítik a közösségek erősítését

Forrás: MTI
2022.11.06. 16:18 2022.11.06. 16:34
Soltész Miklós: A templomfelújítások segítik a közösségek erősítését

A templomok, közösségi házak, iskolák és óvodák építésénél és felújításánál a legfőbb szempont, hogy a közösség megmaradjon és erősödjön – jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Zala megyei Nagykapornakon, a megújult templom felszentelése előtt – írja az MTI.

Soltész Miklós köszöntőjében elmondta, Magyarországon és szerte a Kárpát-medencében az egyházakkal és a hívekkel közösen több mint 3000 templomot újítottak fel az elmúlt tíz évben.

– Most olyan korban élünk, amikor, sajnos ki kell mondani, érthetetlen módon újra pusztítás indult el – közölte Soltész Miklós.

Kiemelte: sok-sok nemzet, köztük a Kárpát-medencében élő nemzetek nem tehetnek arról, hogy a szomszédban pusztító háború van.

– Sajnos uszítanak olyanok, akiknek ehhez a területhez, ehhez a földrészhez semmi, de semmi közük. Ennek ellenére beleszólnak a mi életünkbe, akár békediktátumokon keresztül, akár pedig háborús uszítással – fogalmazott az államtitkár.

Az idősebbektől azt kérte, hogy mondják el a fiatalabb nemzedéknek, milyen nehéz volt elérni azt a viszonylagos jólétet, amelyben most élünk.

– Ezeket az értékeket meg kell őrizni, az egyházakon keresztüli beruházások és a közösségépítések ezt a célt szolgálják – hangsúlyozta Soltész Miklós. 

Udvardy György érsek elmondta, a közelmúltban mintegy 1,1 milliárd forint ráfordítással 80 templomot és közösségi házat újítottak fel a veszprémi egyházmegyében. – Ez az élni akarást és a jövőbe vetett reményt fejezi ki mindannyiunknak – tette hozzá.

Sifter Péter, Nagykapornak független polgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a templom felújítását.

Tódor Szabolcs plébános elmondta, hogy a kormány 15 millió forinttal támogatta a beruházást. Az építkezés költségeihez az önkormányzat és az egyházközség is hozzájárult, a helyi vállalkozók és a hívek pedig adományokkal és kétkezi munkával segítettek.

Az összesen 30 millió forint értékű külső rekonstrukció során megújult a műemlék épület. A két tornyot rendbe hozták, kicserélték a lépcsőt és a csatornarendszert. A toronyba – a zalai falu korábbi polgármesterének köszönhetően – új óraszerkezet került.

A felújított egyházi épületet a Veszprémi Főegyházmegye érseke áldotta meg, majd hálaadó szentmisét mutatott be az 1170 körül emelt bencés apátsági templomban.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a kormány támogatásával megújult római katolikus templom átadásán a Zala megyei Nagykapornakon 2022. november 6-án (Fotó: MTI/Filep István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.