A háziállatok védelmére hívják fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az állatvédők

A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert is képesek megtenni.

Magyar Nemzet
2022. 12. 30. 10:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében kellemetlen szituációk keletkezzenek – tudatta lapunkkal az Orpheus Állatvédő Egyesület pénteken. 

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceiket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyék ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt öt-tíz kilométert, több településnyi távolságot is képesek megtenni. Van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő 

– idézi a közlemény Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát. Ezért az egyesület arra kéri a háziállatok tulajdonosait, hogy a kutyában lévő, kötelező mikrocsipet az állatorvos regisztrálja, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda gyorsabban elérhető. Szintén érdemes a kutyákra, a macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.

A baj megelőzése érdekében péntek és hétfő között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal, pórázon érdemes a kutyákat sétáltatni 

– írják. A közlemény kitér arra, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart biztosítani. Félősebb állatoknak állatorvos által ajánlott nyugtatóról is érdemes gondoskodni a petárdázások idejére.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.