Karácsony: Ezt a forgalmi rendet ajánljuk most a városnak

A főpolgármester a Lánchíd átadásán úgy fogalmazott: reméli, hogy tisztázzák a félreértéseket a kormánnyal.

2022. 12. 16. 16:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem válaszolt érdemben Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd átadásán újságírói kérdésekre azzal kapcsolatban, hogy miért olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy azt a gyalogos- és gépjárműforgalom jelenleg nem használhatja. Így nem teljesíti az ezzel kapcsolatos kormányhatározatban foglaltakat.

A kormány hatmilliárdos támogatásának ugyanis az volt a feltétele, hogy a Lánchíd csak tizennyolc hónapig legyen lezárva a közlekedés elől, és az erről szóló dokumentumot – amely a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában született 2020 októberében – alá is írta Karácsony Gergely. 

Nem válaszolt érdemeben Karácsony Gergely arra a kérdésre sem, hogy ha – elmondása szerint – Korányi Dávid, volt városdiplomáciai főtanácsadó több százmilliárd forint nyereséget hozott a Városházának, miért tartanak igényt a kormány hatmilliárdos támogatására ahhoz, hogy a Lánchidat fel tudják újítani. 

– Egyelőre nem kaptuk meg a kormánytól a hatmilliárd forintot, de remélhetőleg sikerül minden félreértést tisztáznunk – mondta el újságírói kérdésre a főpolgármester. Szerinte ez az ügy túl fontos ahhoz, hogy politikai viták tárgya legyen. Mint mondta: „Városszervezési és közlekedési szempontból ezt a forgalmi rendet ajánljuk most a városnak.” Kiemelte, hogy a végső forgalmi rendről a budapestiek fognak dönteni. Hozzátette: folyamatos dugók helyszíne volt a Lánchíd, éppen ezért hozták meg azt a döntést, hogy amíg a felújítás végére nem érnek, addig kipróbálják ezt a forgalmi rendet. Szerinte jövő ősszel, amikor már a gyalogosok is járhatnak a hídon, akkor – mint fogalmazott – a budapestiekkel közösen akarja a városvezetés eldönteni, hogy ezt a forgalmi rendet vagy más módszert alkalmazzanak. 

Ma délután nyitották meg a Lánchidat Karácsonyék, a városban közlekedők öröme ugyanakkor nem lehet teljes, mivel azt a gyalogosok és az autósok nem vehetik birtokba. A hidat a BKK járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják. 

– Éppen ideje lenne, hogy ilyen hosszú csúszás után teljesen megnyissa Karácsony Gergely a Lánchidat. Ugyanakkor elkeserítőnek tartom az ekörül lezajlott elmúlt hároméves cirkuszt – emelte ki korábban lapunk megkeresésére a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője. Wintermantel Zsolt emlékeztetett: Karácsony Gergely 2019-ben nemcsak kész terveket kapott az előző városvezetéstől, hanem egy teljesen lefolytatott és eredményes közbeszerzési eljárás alapján előkészített szerződést, amelyet már csak alá kellett volna írnia. Szerinte ezzel szemben ő majdnem másfél évig nem csinált semmit, pedig ha akkor aláírja, már rég közlekedhetne a hídon mindenki. – Ugyanakkor közben a beruházás drágább lett súlyos ötmilliárd forinttal úgy, hogy csökkentették a műszaki tartalmat – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely a Lánchíd átadásán (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.