időjárás 4°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Újraválasztotta a NEB elnökét az Országgyűlés

Szabó Réka Zsuzsanna
2022.12.07. 19:37 2022.12.07. 20:25
Újraválasztotta a NEB elnökét az Országgyűlés

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a vele együttműködő szakemberek közös eredményeként értékelte Földváryné Kiss Réka az újraválasztását. A jövő feladatai között említette a Rákosi- és a Kádár-rendszerről szóló kutatások folytatását, az oktatási intézményekkel való együttműködést, illetve azt, hogy az összeurópai emlékezet részévé is váljon Magyarország közelmúltjának története. A NEB eddigi elnökét a parlament nagy többséggel választotta újra, kinevezését újabb kilenc évre meghosszabbította.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a velünk együttműködő történész, levéltáros és tanár kollégák eddigi kilencéves munkájának közös eredménye az, hogy az Országgyűlés újraválasztott engem és a bizottság tagjait

 – mondta lapunknak Földváryné Kiss Réka, a NEB újraválasztott elnöke az ünnepélyes parlamenti eskütétel után. Úgy fogalmazott: hiába telt el három évtized a kommunista diktatúra bukása óta, még mindig hiányoznak alapkutatások, ezért a feladat kettős. A múlt- és iratfeltárás továbbra is összefogott és koordinált munkát igényel, amelyben továbbra is számítunk a kutatóhelyek, illetve a köznevelési és a felsőoktatási intézmények együttműködésére – fejtette ki. Hangsúlyozta: mindezek mellett nagyon fontos a minőségi kutatásokon alapuló ismeretterjesztés, hogy a rendszerváltás után született generációknak hitelesen és átélhetően tudják elmesélni a Rákosi- és a Kádár-rendszer kevéssé ismert fejezeteit.

Ebben a munkában a tanárokkal való együttműködésre kell nagy hangsúlyt helyezni, hogy az oktatás és az ismeretterjesztés területére is ki tudjuk terjeszteni mindazt a tudást, amely felhalmozódott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága eddigi munkája során

 – emelte ki a NEB újraválasztott elnöke. Beszélt arról is, hogy mindezt nemzetközi szinten is szeretnék komoly szakmai súllyal képviselni, ezért továbbfejlesztik a külföldi partnerintézményekkel való kapcsolatot. Ennek érdekében még több angol nyelvű kiadványt szeretnének létrehozni, és konferenciákat is szerveznek majd, hogy az összeurópai emlékezet részévé is váljon Magyarország közelmúltjának története – tette hozzá.

Földváryné Kiss Réka 1999-ben szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) történelem–néprajz szakán. 2000–2005 között szintén az ELTE Európai Etnológia Doktori Iskoláján tanult, majd 2009-ben PhD-fokozatot szerzett. 2000 és 2014 között a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetében dolgozott, amelynek 2012-ben tudományos főmunkatársa lett. 2006-ban az ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszékén, 2014-ben pedig az intézmény Európai Etnológia Doktori Iskolájában tanított. 2013 óta a Nemzeti Emlékezett Bizottságának elnöke.

Borítókép: Földváryné Kiss Réka (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.