Belviszály a baloldalon a rezsitámogatás miatt

Pártérdek mentén döntöttek a DK-s polgármesterek, amikor nem tárgyaltak a kormánnyal a rezsitámogatásról – mondják a DK-n kívüli ellenzéki képviselők. A IX. kerületi DK–MSZP-frakció vezetője még bízik abban, hogy valahogy mégis megállapodhatnak a kormánnyal, a Momentum óvatos kritikával illette a tárgyalásokat mellőző polgármestereket.

Harangozó–Kreft-Horváth
2023. 01. 04. 19:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csalódott vagyok, hogy Kiss László polgármester nem élt a tisztességes kormányzati támogatás lehetőségével, pedig a pénznek bőven lett volna helye a kerület energiapolitikájának megvalósításában – reagált lapunknak Rózsa László Péter óbudai önkormányzati képviselő arra, hogy a III. kerület kimaradt az állami rezsitámogatásból. Az ellenzéki összefogás színeiben mandátumot szerzett, egykori DK-s politikus hozzátette: a polgármester ezzel a lépésével cserben hagyta a választópolgárokat.

Szerinte Kiss László gúnyos kijelentést tett, amikor arról beszélt, hogy a morzsát dobó kezet csókolták meg azok a polgármesterek, akik tárgyaltak a kormánnyal, mert – mint az önkormányzat vezetője – elsősorban a kerület érdekeit kell képviselnie és nem pártérdekeket. 

– A polgármester szembenállása – még ha valószínűsíthető is, hogy felsőbb utasításra történt – teljesen értelmetlen volt, Kiss László felelőtlen politikai hazardírozása kárt okozott a III. kerületnek – fogalmazott lapunknak a független képviselő.

„Aki a nyomorult pártja érdekeit előrébb helyezi az általa vezetett városnál és a benne élőknél, annak semmi keresnivalója a polgármesteri székben! Ez már a sokadik utolsó csepp volt a pohárban. Ezért most fel is szólítom Önt, hogy ezután a szándékos károkozás után távozzon a polgármesteri tisztségből!” – ezt már Déri Tibor, újpesti polgármesternek címzett levelében írta Szabó Balázs. A baloldali összefogás színeiben mandátumot nyert IV. kerületi önkormányzati képviselő emlékeztetett: Budapesten hat kerület nem kapott egy vasat sem: Óbuda (DK), Újbuda (DK), Pestszentlőrinc (DK), Ferencváros (DK), Rákospalota (DK), Újpest (ahogy írta: „független, ja nem, DK”). 

„Még a kommunista Angyalföld is kapott négyszázmilliót, a szoci bástya Kispest 520 milliót, a legendásan korrupt Zugló 550 milliót... Újpest pedig nullát!!! Nem lehet nem észrevenni, hogy azok a települések nem kaptak semmiféle támogatást a kormánytól, amelyek élén DK-s polgármester áll” – hívta fel a Momentumnak nemrégiben búcsút intő és a DK-ba átköltözködő polgármester figyelmét az önkormányzati képviselő. 

– Nem örülünk annak, hogy Ferencváros elesett a rezsitámogatástól – emelte ki megkeresésünkre Torzsa Sándor, a IX. kerületi MSZP–DK-frakció vezetője. Úgy fogalmazott: „mi ellenzéki kerület vagyunk, nehezen tudunk kiigazodni a kormánnyal”.

Torzsa Sándor kifejtette, hogy szerinte a pandémia alatt a kormány nem segített Ferencvárosnak. – Akkor szolgáltatott adatokat a kerület, de nem adott a kormány kompenzációt – magyarázta a polgármester viselkedésével kapcsolatosan a frakcióvezető.

A képviselő elismerte, hogy most viszont nem szolgáltattak adatokat a kormánynak.

Az MSZP–DK frakcióvezetője ezzel együtt bízik abban, hogy létrejöhet még a megállapodás. Lapunknak elmondta: javaslatot fognak tenni Baranyi Krisztina polgármesternek, hogy megoldják ezt a problémát, hiszen – mint fogalmazott – ennek a pénznek lenne helye a IX. kerületben is.

A Momentum helyi képviselőit is megkerestük a IX. és a XI. kerületben is, egységesített válaszukban ők is kritizálták a kerületi polgármesterek döntését. 

„Az igazság az, hogy a kormánynak kötelessége minden támogatást megadni a rossz kormányzás miatt bajba jutott önkormányzatoknak. Egy ilyen megélhetési válság kellős közepén a kicsinyes hatalmi játszmák helyett a magyarok támogatása kell legyen a legfontosabb feladat. Meggyőződésünk, hogy a kormány nem tehet különbséget az állampolgárok között a városvezetőik politikája alapján, a polgármestereknek pedig mindent meg kell tenniük azért, hogy a helyben élőknek a lehető legtöbb támogatást szerezzék meg” – írták válaszukban.

Borítókép: Déri Tibor (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.