időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Csaknem tízmillió forinttal többet blicceltek össze a MÁV notóriusai egy év alatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.25. 11:16 2023.01.25. 11:25
Csaknem tízmillió forinttal többet blicceltek össze a MÁV notóriusai egy év alatt

Tavaly 29 millió forint pótdíjat fizettek be a jegy nélkül utazók a vasúttársaságnak, több mint tízmillió forinttal többet az egy évvel korábbihoz képest.

A MÁV-Start jegyvizsgálói 2021-ben 16 420 esetben, 2022-ben pedig 19 301 esetben szabadtak ki büntetést a jegy nélkül utazók részére. A 2021-ben kiállított büntetések közül 18,7 millió forint értékben 3510-et, míg a tavalyiak közül 29 millió forint értékben 5152-et sikerült lezárni. Kiemelték, hogy jelenleg több mint 67 ezer utas több mint 150 000 tartozását kezeli a vasúttársaság 3,7 milliárd forint értékben.

A MÁV-Start összesítése szerint a büntetések többségét a menetjegy hiánya miatt szabják ki az utasokra. 

A bliccelő utasok a menetjegyüket már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólag fizetve nyolcezer forint. Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg harminc napon belül, úgy már 12 000 forintos pótdíjat kell fizetnie, valamint a követeléskezelési és a postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is nő az összeg.

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik, így egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni a tartozásukat.

Jelezték ugyanakkor, hogy a fizetést megtagadóknál a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik. Rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. 

Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében. 

A magas összeggel tartozók ellen a vasúttársaság büntető feljelentést tehet, mivel az már csalásnak minősülhet. 

Kiemelték, hogy a vasúttársaság elsődleges célja nem a büntetések számának növelése, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a jegyváltás fontosságára. Ezért folyamatos fejlesztésekkel segíti az utasokat, hogy a legkönnyebben jussanak menetjegyükhöz, például a MÁV App, az Elvira, valamint a növekvő számú jegyautomaták funkcióinak bővítésével. Ezek mellett széles körű kedvezményrendszer segítségével is arra törekszik, hogy növekedjen az érvényes menetjeggyel, illetve bérlettel utazók száma.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.