időjárás 6°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Gulyás Gergely Beregszászon: A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa + galéria

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.28. 16:26 2023.01.28. 22:42
Gulyás Gergely Beregszászon: A keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa + galéria

A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy „hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa”.

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) egyházkerületi ünnepi közgyűlésén letette az esküt Zán Fábián Sándor újraválasztott püspök, valamint az egyházi tisztségekre a 2022 decemberében megválasztott tisztségviselők. 

A beregszászi református templomban megtartott közgyűlés résztvevőit köszöntő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy az Országgyűlés épülete előtt 1956-ban leadott sortűz áldozataira emlékező bibliai felirat: 

Üldöztetünk, de el nem hagyatunk; tiportatunk, de el nem veszünk,

a szovjet csapatok kivonulásával és a kommunizmus bukásával nyerte el értelmét. 

– A magyar sors több mint egy évszázada nem azonos Magyarország sorsával. A 2011-ben elfogadott alaptörvény világossá tette, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért a mindenkori magyar államnak az egységes magyar nemzet elvét szem előtt tartva kell cselekednie – húzta alá a miniszter. 

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy már Zán Fábián Sándor 2015-ös püspöki eskütételén is kiemelte, hogy Magyarország felelősséget visel a határainkon kívül élő magyar közösségekért. Napjainkban a baj még nagyobb, a helyzet súlyosabb, a püspöki szolgálat még nehezebb keresztet jelent. 

– A kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben a világmagyarságot alkotó közösségek közül. Segítjük a kárpátaljai magyarságot és Kárpátalját, mindeközben támogatjuk Ukrajnát is – jelentette ki Gulyás Gergely. Kifejtette: 

Oroszország a nemzetközi jog szabályait semmibe véve támadta meg hősiesen védekező szomszédját. Magyarország elítéli az agressziót, fejet hajtunk minden hazáért és szabadságért harcoló katona előtt, együttérzünk a szeretteiket gyászoló családtagokkal.

Ukrajna szenvedésében minden ott élő nemzeti közösség osztozik, Magyarország pedig fogadja a menekülők százezreit. – Büszkék vagyunk a kárpátaljai magyar intézményekre, amelyek a háború kezdete óta hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a háborús térségből menekülőkről gondoskodjanak – mondta Gulyás Gergely. 

Rámutatott: a magyar humanitárius segítségnyújtás értéke a háború kezdete óta meghaladta a 31 milliárd forintot, a karitatív szervezetek pedig eddig 3500 tonna adományt juttattak el Ukrajnába több mint nyolcmilliárd forint értékben. 

Gulyás Gergely megköszönte a KRE közreműködését a segélyek célba juttatásában, valamint kiemelte a kiváló munkakapcsolatot a kárpátaljai megyei vezetéssel, ami – szavai szerint – a kivételek közé tartozik. Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni, de ma ezt szándékos félreértések és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik – mutatott rá. 

– Miközben a szuverenitásának megsértését a nemzetközi jogra hivatkozva sérelmezi Ukrajna, nem helyes figyelmen kívül hagyni a területén élő nemzeti kisebbségeket illető alapvető jogokat és nemzetközi normákat – mutatott rá a miniszter. Szerinte azok a magyar férfiak, akik ukrán zászló alatt harcolnak, kiérdemelték, hogy ez az ország sajátjaként tekintsen rájuk, a magyar közösség tagjaira.

– Hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa

– fogalmazott. Hinnünk kell abban, hogy Kárpátalján is meg tudjuk menteni, vagy helyre tudjuk állítani a magyar életnek keretet adó közösségeket, a családokat, a templomot és az iskolát. 

– Isten óvja Kárpátalját és a kárpátaljai magyarságot! – zárta szavait Gulyás Gergely. 

A kárpátaljai megyei tanács elnöke, Volodimir Csubirko magyarul köszöntötte az ünnepi közgyűlés résztvevőit, majd megköszönte Gulyás Gergelynek, hogy egyértelművé tette Magyarország álláspontját a háborúval kapcsolatban. 

A megyevezető emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Ukrajna függetlenségét, és jóval a háború kitörése előtt népirtásként az 1930-as évek nagy éhínségét. Nem szabad engedni a provokációknak és meg kell őrizni a békét Kárpátalján – húzta alá Csubirko, aki összefogásra szólította fel a különböző felekezetek híveit. 

Zárszavában Zán Fábián Sándor püspök 2023-at a remény évének nevezte, és elmondta, hogy azért kell imádkozni Kárpátalján, hogy az elhalófélben lévő közösségek újraéledjenek. Mint mondta, minden háború véget ér, és eljön a béke. – Addig nekünk Isten ígéreteire hagyatkozva, a Szentlélekért könyörögve kell helytállnunk tanítványként, emberként, egymásért és senki ellen – fogalmazott a KRE püspöke.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (k) beszédet mond a Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Beregszászon 2023. január 28-án. (Fotó: MTI/Nemes János)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.